HITNO UPOZORENJE, EVO ŠTA OBLIK VAŠE STOLICE GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: Odvratno, ali morate znati!

Porodica i zdravlje
HITNO UPOZORENJE, EVO ŠTA OBLIK VAŠE STOLICE GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: Odvratno, ali morate znati!
.

Postoje različiti načini da otkrijete da li je sve sa vašim zdravljem u redu. 

Jedan od najučinkovitijih načina jeste analiza stolice. 

stolica

Pri tome ne mislimo na laboratorijsku analizu već na mali pogled na stolicu nakon obavljene nužde. Možda će vam to biti teško, ali još teža može biti ozbiljna bolest.

Šta miris, veličina, oblik i boja stolice govore o zdravlju organizma

Kao što smo već naveli, stolica i njena obilježja mogu mnogo reći o situaciji u vašem organizmu.

Oblik stolice

Karakteristična su ova 4 oblika, a svaki “nosi” posebnu poruku vašeg organizma i na šta trebate obratiti pažnju.

1. Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz prehrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da je stolica predugo ostala zadržana u debelom crijevu. Zato trebate povećati unos vlakana koja pospješuju probavu.

2. Voluminozna ili grudičasta stolica najčešće upućuje na opstipaciju i dehidraciju. Prehranu je u ovom slučaju važno uravnotežiti biljnim vlaknima, pojačati tjelesnu aktivnost i unos tekućine.

stolica1

3. Stolica u mekim komadićima upućuje na potrebu pročišćavanja crijeva tekućinom i zdravijom prehranom, no ovakva učestala stolica smatra se blagom dijarejom i može biti znak bolesti crijeva.

4. Vodenasta stolica najmanje se zadržava u crijevima, tj. prebrzo prolazi kroz probavni trakt. Prerijetka je, prezasićena vodom i simptom je proljeva. Ukoliko potraje predugo zahtjeva pregled liječnika.

Možda je odvratno, ali obavezno pogledajte šta i u kojem obliku izbacujete iz sebe, sigurno vam neće naštetiti ako pogledate.

stolica2

Veličina stolice

Mala i tvrda stolica uzrok su konzumiranja hrane s malom količinom vlakana. Osim boje stolice kod raka debelog crijeva i ovo može biti jedan od pokazatelja. Uz to će se pojavljivati zatvor i veliko naprezanje za vrijeme obavljanja velike nužde.

Boja stolice

Boja će mnogo ovisiti o hrani koju konzumirate jer može poprimiti pigmente. Normalna boja bi trebala biti smeđe boje. Crvena je jako zabrinjavajuća radi mogućeg prisutnog krvarenja radi hemeroida, divertikuloze ili raka debelog crijeva. Prije nego počnete paničariti, razmislite jeste li jeli ciklu ili neku drugu jako crvenu hranu.

stolica5

Zelena stolica upućuje na Chronovu bolest, konzumiranje antibiotika i manjak željeza.

Žuta stolica upućuje na probleme sa žući, infekcije parazitima te različite infekcije probavnog sistema. 

stolica4

Bijela stolica je znak malapsorpcije ili raka gušteraćč, ali i posljedica sluzi u stolici kao znak da su crijeva iziritirana.

Crna stolica je znak krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava te pretjerane konzumacije mesa i željeza.

Miris stolice

Iznimno neugodan miris stolice mogu uzrokovati rak gušterače, pankreatitis, cistična fibroza, Chronova bolest te infekcije parazitima. Ovo će također jako ovisiti o vašoj prehrani tog dana.

Ne propustite