ČUDESNA MOĆ JORGOVANA:Miriše, jestiv je, ima ljekovita svojstva, od njega se pravi NAJBOLJA LIMUNADA

Porodica i zdravlje
ČUDESNA MOĆ JORGOVANA:Miriše, jestiv je, ima ljekovita svojstva, od njega se pravi NAJBOLJA LIMUNADA

Proljeće je vrijeme buđenja prirode i cvjetanja najljepšeg bilja. Sve je zeleno, šareno i mirisno. A jedan od omiljenih proljetnih mirisa je miris jorgovana.

A da li ste znali da je jorgovan i jestiv i ljekovit? - Momčilo Antonijević, najpoznatiji srpski travar, otkriva sve o ovoj najljepšoj proljećnoj biljci.

- Ne znam da li ste znali da jorgovan nije samo mirisna biljka, već je u pitanju i jestiva i ljekovita biljka. Od njega može da se pravi vrlo ukusna limunada, a od kore ovog drveta i cvjetova koji se potope u maslinovo ulje i drže 40 dana na tamnom mjestu pravi se ulje koje se koristi za masažu kostiju i zglobova, dakle, protiv reumatizma, protiv artritisa, grčka riječ siriniks koja znači zapravo lula je korijen latinskog imena ove biljke "syringa vulgaris", zato što se njegovo drvo smatralo neobično dobrim i kvalitetnim za pravljenje lula.

Doktor Edvard Bah, jedan engleski ljekar, koji je 30-ih godina došao na ideju da rosu koja se skuplja na cvjetovima koristi u liječenju na jedan način koji je najbliži homeopatiji. Tvrdio je da se cvijetna esencija od cvjetova jorgovana posebno preporučuje ljudima koji su onako drvenasti, kruti u svojim stavovima, ne prihvataju lako novotarije, ali i za neke banalne stvari kao što je recimo onaj trenutak kada treba da odete na namještanje kičmenih pršljenova tada treba da uzmete esenciju koja se dobija od cvjetova jorgovana.

Da li je to tačno ili ne, nisam potpuno siguran. Ali koristite proljećne dane i uživajte u fantastičnom mirisu ove predivne biljke, istakao je Momčilo.

(Zenablic.rs)

Ne propustite