Doktorica: Žene u menopauzi trebale bi konzumirati dva dodatka

Porodica i zdravlje
Doktorica: Žene u menopauzi trebale bi konzumirati dva dodatka

Menopauza označava značajnu tranziciju u životu žene donoseći bezbroj fizičkih i hormonalnih promjena. Iako je ovo prirodna faza u životu svake žene, njezini propratni simptomi i implikacije na zdravlje mogu uvelike varirati: od valunga, promjena raspoloženja i poteškoća sa spavanjem do povećanog rizika od osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti.

Usred ovih prijelaza, nutritivna prehrana igra ključnu ulogu, a dodaci prehrani mogu pružiti veliku pomoć u osiguravanju da svakodnevno unosimo sve hranjive tvari koje naše tijelo treba, prenosi Index.

Uključivanjem određenih dodataka prehrani u svoju dnevnu rutinu, možemo ublažiti simptome, podržati zdravlje kostiju i optimizirati opću dobrobit tijekom ove transformativne faze.

Internistica specijalizirana za menopauzu, dr. Heather Hirsch, istaknula je dva najbolja suplementa ključna za zdravlje žena u menopauzi.

1. Kalcij s vitaminom D

Za početak, dr. Hirsch naglašava ključnu ulogu uzimanja dodatka kalcija koji uključuje vitamin D, osobito za žene u menopauzi. “Za pacijentice koje su prestale proizvoditi estrogen ili su bliže padu estrogena, jako je važno uzimati kalcij s vitaminom D”, rekla je za SheFinds.

Kako estrogen opada, dr. Hirsch objašnjava: “Kvaliteta kostiju će se smanjiti i kosti će se stanjiti.” Zato preporučuje uzimanje ovih dodataka. Ističe da je lako zaboraviti na zdravlje kostiju, ali ključno je ne zanemariti ovo područje svog zdravlja kako starimo. Stoga naglašava važnost davanja prioriteta zdravlju kostiju.


2. Multivitamin

Dr. Hirsch također preporučuje uključivanje multivitamina u našu prehranu, zalažući se za jednostavnost i učinkovitost. “Preporučujem jedan multivitamin ujutro”, savjetuje liječnica. Također zaključuje da naša rutina suplementacije ne mora biti prekomplicirana te da su dodaci koje je navela sasvim dovoljni za dobro zdravlje žena u menopauzi.

Ne propustite