Da li ste znali da biljka koja raste u vašem dvorištu ima brojne prednosti?

Porodica i zdravlje
Da li ste znali da biljka koja raste u vašem dvorištu ima brojne prednosti?

Korijen maslačka bogat je hranjivim materijama i ima sposobnost poticanja stvaranja žuči, što pomaže u procesu probave i smanjenju nivoa holesterola.

U ayurvedi, korijen maslačka se često koristi za tretiranje problema s jetrom poput ciroze i hepatitisa. Također, smatra se da maslačak pojačava apetit, olakšava probavne smetnje i poboljšava rad želuca.

Osim toga, maslačak je poznat po svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima, što ga čini korisnim za pomoć pri liječenju različitih infekcija. Sok od maslačka također može biti koristan kod dijabetesa jer stimulira stvaranje inzulina i pomaže u održavanju stabilnih nivoa šećera u krvi.

Kada je riječ o koži, sok od maslačka može pomoći u zacjeljivanju rana, ublažavanju svrbeža i crvenila te smanjenju vidljivosti ožiljaka. Također, može se koristiti za tretiranje akni i ekcema zahvaljujući svojim antiupalnim svojstvima.

Naučna istraživanja su potvrdila da maslačak ima sposobnost detoksikacije organizma i snižavanja nivoa mokraćne kiseline. Također se smatra da može pomoći kod bolova i ukočenosti zglobova te poboljšati njihovu pokretljivost.

Maslačak je također bogat vitaminom C, koji je važan za imunološki sistem i opće zdravlje, piše Dom i dizajn.

Ne propustite