Doktorica upozorava na četiri simptoma smrtonosnog raka koje je važno uočiti

Porodica i zdravlje
Doktorica upozorava na četiri simptoma smrtonosnog raka koje je važno uočiti

Rak je smrtonosna bolest koja nastaje kada abnormalne stanice rastu i nekontrolirano se dijele, a zatim se mogu proširiti na okolna tkiva i organe. Postoji više od 200 vrsta raka, koje su kategorizirane prema tome gdje u tijelu počinju.

To također može utjecati na moguće znakove upozorenja na ovu bolest. Međutim, nisu svi simptomi poznati ili očiti. Stoga je liječnica, dr. Rosie Godeseth, upozorila na znakove smrtonosnog raka koji se lako mogu zanemariti ili zamijeniti za nešto drugo. Otkrila je pet znakova raka jajnika.

"Rak jajnika često se dijagnosticira kasno, ali rana dijagnoza može značiti da se lakše može liječiti. U medijima se često naziva 'tihim ubojicom' budući da su mnogi simptomi često nejasni i nespecifični", rekla je za Daily Express.

Ovo su znakovi koje je izdvojila.

-Osjećaj stalne nadutosti.
-Nelagoda u trbuhu.
-Osjećaj brze sitosti tijekom obroka ili poteškoće u konzumiranju uobičajene količine hrane.
-Potreba za mokrenjem češće nego normalno ili osjećaj da uvijek morate mokriti.

Liječnica ističe: "Osim navedenih znakova, bolovi u leđima, bolovi tijekom spolnog odnosa, umor, zatvor, kao i promjene u vašem menstrualnom ciklusu (bilo da se radi o nepravilnom krvarenju, obilnijem krvarenju od normalnog i slično) te neočekivani gubitak težine, također mogu biti simptomi."

Ako osjetimo bilo kakve neobjašnjive znakove, dr. Godeseth savjetuje razgovor s liječnikom opće prakse.

(Index.hr)

Ne propustite