OVU HRANU NIKAD NE UZIMAJTE NA PRAZAN STOMAK! Evo šta namirnice sa spiska mogu da izazovu

Porodica i zdravlje
OVU HRANU NIKAD NE UZIMAJTE NA PRAZAN STOMAK! Evo šta namirnice sa spiska mogu da izazovu

Donosimo listu namirnica koje nikada ne bi trebalo da uzimate na prazan stomak!

Opšte je poznato da nije preporučljivo piti svježe cijeđene sokove na prazan stomak. Ipak, postoji cijela lista pića i namirnica koje treba izbjegavati na prazan stomak. Dijetetičari ne preporučuju početak dana sa bananama ili jogurtom. Pogledajte listu koja slijedi u nastavku i saznajte da li ujutru posežete za nekom od ovih namirnica:

Banane

Dijetetičari ističu da je banana odlična užina, ali da je treba izbjegavati ujutru. Banane su bogate magnezijumom, a ako se uzimaju na prazan stomak, prebrzo se svare. To može da dovede do povećanja pritiska u kardiovaskularnom sistemu.

Cijeđeni sokovi

Svježe cijeđeni sokovi od citrusa okrepljuju rano ujutru, ali mogu da budu opasni ako se uzimaju na prazan stomak. Sadrže kiselinu koja može da izazove gorušicu, alergije, gastritis, pa čak i čireve. Zato je bolje da sačuvate ovu "vitaminsku bombu" za sat poslije doručka.

Lepinje

Teško je odoljeti svježoj, mirisnoj lepinji i mnogi ljudi vole da je jedu ujutru. Nažalost, česta konzumacija lepinja za doručak može da dovede do zdravstvenih problema kao što su bol u stomaku i gasovi.

Slatkiši

Započinjanje dana slatkiša je izuzetno nezdravo. Pankreas ne može da proizvede količinu insulina potrebnu za ovu količinu šećera na prazan stomak. To može da uništi kiselo-baznu ravnotežu tijela.

Paradajz

Da li ste u iskušenju da pojedete svježe paradajz za doručak, recimo uz sendvič? To je loša ideja, ističu dijeteričari. Paradajz sadrži taninsku kiselinu, koja u kontaktu sa želučanim sokom može da izazove iritaciju ovog organa. Sačuvajte paradajz za salatu za ručak.

Jogurt

Jogurt sam po sebi nije štetan kao proizvod koji se konzumira na prazan stomak, ali višak probavnih kiselina može da "ubije" korisnu bakterijsku floru sadržanu u ovoj vrsti mliječnih proizvoda.

Ne propustite