Zašto je SDS za RS bolji od SNSD-a

Komentar dana
Zašto je SDS za RS bolji od SNSD-a
No, ako već živite u društvu gdje su kriminal, korupcija, kronizam, nepotizam, mobing i kontrola medija modus operandi svih ključnih političkih stranaka, interesnih grupa bez jasnih programskih i idejnih principa kojima je cilj biti na vlasti radi same vlasti, jedina stvar koju kao građani možete činiti za održavanje kakve-takve normalnosti sistema je da ih barem učestalo mijenjate na vlasti, odnosno ubijete parazitirajućeg krpelja prije nego što vam stigne prenijeti broj bolesti koji može biti fatalan.

Svega jedan dan dijeli nas od velikih paralelnih protesta koji se održavaju u Banjoj Luci. S jedne strane građani i politički aktivisti Saveza za promjene odlučni da Dodikovom režimu pokažu zube i uzdrmaju njegovu vladavinu, s druge, na Dodikovim kontraprotestima, članovi SNSD-a i pratećih stranačkih satelita uz podršku uposlenika javnih institucija koji su, ucijenjeni egzistencijom i radnim mjestima obezbijeđenim članskom karticom SNSD-a, predstavljali jezičak na vagi  koji je na posljednjim izborima Dodiku obezbijedio da i dalje suvereno vlada RS-om. Mržnja i bijes koju ova dva politička bloka gaje jedan prema drugom, posljednih dana su došli do svog zenita – pogrde, provokacije i optužbe frcaju s obje strane, pa smo tako između ostalog mogli saznati i da na proteste sutra stižu srpski ekstremisti iz Srbije da podrže režim, bošnjački ekstremisti i navijačke grupe iz bihaćke regije da podrže SzP, dok je, po običaju, najdalje otišla Dodikova dežurna dvorska luda titulirana kao antiekspert, čije ime uistinu nije vrijedno spomena, izjavom da obrijane vehabije iz Sarajeva dolaze u Banju Luku da pruže podršku opoziciji i naprave incident. 

Ovaj leteći cirkus divljaštva, prostakluka i huškačkih nakaza koje nam režim u RS-u posljednjih dana priređuje, zapravo je samo jedna ustaljena matrica borbe za vlast i funkcionisanja političkog života u BiH što, nažalost, mnogo više i od samih političkih aktera govori o intelektualnim dometima glasačkog tijela koje ih dovodi na vlast i omogućava im da na takav način s njima upravljaju. Simpatije mainstream Sarajeva godinama su nedvojbeno na strani opozicije u RS-u, dakako ne zbog bilo kakve ljubavi prema SDS-u i njihovim saveznicima, nego zbog stava da je u odnosu na Dodika svako drugo zlo manje. Upravo ovu činjenicu koriste nacionalistički krugovi i sa srpske i sa zapadnohercegovačke hrvatske strane, svako iz svojih interesa, radi davanja otvorene ili prikrivene podrške Dodikovom režimu – prvi optuživanjem opozicije da su plaćenici Sarajeva koji rade na rušenju Republike Srpske (argument “izdajnika”, što je bijedan, no svakako ustaljen način propagande svakog autokratskog režima), potonji u spočitavanju licemjerstva i beščašća bošnjačkoj politici i zvaničnom Sarajevu što u cilju rušenja Dodika podržavaju savez predvođen strankom čije je najviše rukovodstvo presuđeno za najteže ratne zločine nad Bošnjacima. 
SDS, i pored svih aferima, zahvaljujući intervenciji Alije Izetbegovića koji je spriječio Hoolbrokea u namjeri da nakon Daytona zabrani ovu stranku, ostaje temeljna narodna stranka srpskog naroda u BiH i faktor s kojim će se još na duge staze, htjeli ili ne, morati graditi ova država. No, kada se karte poslože na stol, postoji jedan sasvim jednostavan i banalan razlog zašto je u ovom trenutku za vitalnost sistema i život građana Republike Srpske SDS svakako bolji izbor nego SNSD. 

Naime, od preuzimanja vlasti 2005. godine rezultati vladavine Milorada Dodika u RS-u su devastirana ekonomija, brojne kriminalne afere, privatizacijske pljačke mjerene u stotinama miliona KM, uništen bankarski sektor, zaduženost koja je po glavi stanovnika dva puta veća nego u Federaciji te monstruozna partiokratska hobotnica koja u svojim kandžama čvrsto drži sve ključne segmente društva, od ekonomije preko medija do prosvjete, i po piramidalnoj šemi ih u konačnici koncentriše u rukama jedne osobe. Režim toliko ogrezao u korupciji, aferama, siledžijstvu i despotizmu povratka i mogućnosti evolucije u nešto bolje jednostavno nema, te bitna promjena može uslijediti jedino potpunim rušenjem kompletnog sistema vlasti. Nažalost, jedina organizovana i dovoljno snažna politička snaga koja je u stanju smijeniti SNSD na vlasti u ovom trenutku je SDS potpomognut svojim koalicionim partnerima. 

Da li ovo znači da bi, da je kojim slučajem u proteklom periodu umjesto SNSD-a na vlasti bio SDS, situacija u RS-u bila bitno bolja? Odgovor je vjerovatno da ne bi, jer je prije Dodikovog dolaska na vlast SDS godinama suvereno vladao manjim entitetom, s manje-više jednakim karakteristikama i rezultatima. 

No, ako već živite u društvu gdje su kriminal, korupcija, kronizam, nepotizam, mobing i kontrola medija modus operandi svih ključnih političkih stranaka, interesnih grupa bez jasnih programskih i idejnih principa kojima je cilj biti na vlasti radi same vlasti, jedina stvar koju kao građani možete činiti za održavanje kakve-takve normalnosti sistema je da ih barem učestalo mijenjate na vlasti, odnosno ubijete parazitirajućeg krpelja prije nego što vam stigne prenijeti broj bolesti koji može biti fatalan. Dodikova vlast već odavno je prešla stadij sposobnosti imunog sistema društva da joj se uspješno opire i stoga je krajnje vrijeme da građani Republike Srpske okončaju jednodecenijsku pljačku, teror i poniženja simbolično oličena u nakaznim pojavama raznoraznih vasića i galijaševića te krenu ispočetka... Dok ponovo ne dođe trenutak da se ruši vlast, ovaj put SDS-ova. 

Goodbye, Mile.

 

Ne propustite