Prvo će naša zadnjica da strada

Komentar dana
Prvo će naša zadnjica da strada
Kao nojevi s glavom u pijesku čekamo da nam iz guzice u glavu dođe kako nas dosljedno lažu i pljačkaju. A u takvoj situaciji prvo će naša zadnjica da strada.Vjerujte mi na riječ.


Nije da ne pratim ovdašnje medije. I valjda mi se zato rijetko dešava da neku važnu dnevnu informaciju propustim, da je, kako se ono kaže žargonom preplaćenih fudbalera FK Sarajevo, promašim. Sve u svemu – čitam, slušam, gledam – informišem se neprimjereno.

Al' džaba sve!

Osman Topčagić, nekadašnji šef Misije BiH pri EU, a današnji penzioner u najboljim godinama, poslao mi je prošlog petka autorski tekst za Prizmu na ranije dogovorenu temu u vezi s posljednjom Rezolucijom Evropskog parlamenta o našoj zemlji. Pročitam spomenuto štivo i šokiram se istovremeno! U skladu s vlastitim životnim iskustvom, oprezno-odgovorni Osman piše onako kako i jeste, a fakat jeste da posljednja rezolucija frca od kritika upućenih ovdašnjim vlastima zbog toga što su pravosuđe u BiH pretvorili u svoju privatnu prćiju gdje se krupni kriminalci oslobađaju svake krivične odgovornosti –što zbog “nedostatka” relevantnih dokaza, što zbog nikad procesuiranih (i, pripadajuće, pravno zastarjelih) kriminalnih pohoda aktuelnih političkih moćnika. “Evropski parlament osuđuje činjenicu da je korupcija, uključujući i onu na najvišem nivou, široko rasprostranjena; zabrinut je zbog slabog pravnog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije; naglašava da je funkcionalno i stabilno pravosuđe od najveće važnosti da se osigura vladavina prava; izražava se zabrinutost zbog slučajeva političkog miješanja u rad pravosuđa, politizacije procedura imenovanja, fragmentacije pravosuđa na četiri različita pravna sistema. Traži se usvajanje i primjena nove strategije i akcionog plana za borbu protiv pranja novca u skladu s preporukama MONEYVAL...”

I tu ga veži! Istina, ima tu još nekih “zabrinutosti” vezanih za Dodikovo divljanje oko referenduma na razne teme, prisustva ruske (para)policije u RS te drugih budalaština čiji je autor kabadahija iz Laktaša. Ali o Dodikovim kretenlucima čitamo, slušamo i gledamo svakodnevno, i to u medijima s obje strane entitetske linije. Šta je, međutim, s činjenicom da, iako je Evropski parlament zaključio kako ovom zemljom trenutno vlada politička mafija, ovdašnji novinari tome ne posvećuju naročitu pažnju i, da budemo koalicijski krajnje korektni, pozornost?

Hiljadu mi odgovora pada na pamet kada razmišljam o svemu, ali mi je srcu i razumu najbliži onaj da su vladajuće stranke manje-više ( čast rijetkim izuzecima) preuzele kontrolu nad svim važnijim medijima u BiH. Dodik je to odavno učinio u Republici Srpskoj, a nakon više godina novinarskog “otimanja”, to je pošlo za rukom i prirodnoj hrvatsko-bošnjačkoj koaliciji HDZ-SDA u Federaciji BiH. Zato, valjda, mjesecima čitamo, slušamo i gledamo kako nas, kao, Dragan Čović i Bakir Izetbegović uvode u Evropu. Zbog toga je, uostalom, i bosanskohercegovačka tragikomična Aplikacija za EU (čiju je totalnu nekredibilnost u Rezoluciji potvrdio i Evropski parlament) postala glavna vijest svih lokalno-važnih medija. Reformska agenda, cestogradnja, skoro povećanje penzija, rješavanje boračkih zahtjeva, 100 hiljada novozaposlenih, dosljedna borba protiv korupcije i kriminala, najavljena hapšenja političkih tajkuna..., sve su to teme koje je bolje ne spominjati jer o njima svakodnevno čitamo, slušamo, gledamo...Kao nojevi s glavom u pijesku čekamo da nam iz guzice u glavu dođe kako nas dosljedno lažu i pljačkaju. A u takvoj situaciji prvo će naša zadnjica da strada.Vjerujte mi na riječ.

Ne propustite