Šta štreber misli o Mostaru?

Komentar dana
Šta štreber misli o Mostaru?
Jednostavno nemogu protiv sebe i opet moram početi sa definicijama

Jednostavno ne mogu protiv sebe i opet moram početi sa definicijama. Dakle:

“Kolumna je redovno ponavljajući članak ili rad objavljen u dnevnim novinama, časopisu ili drugoj publikaciji. Kolumna je upravljana od strane autora i sadrži izričito gledište ili mišljenje.”

“Komentar je tekst koji objašnjava, pojašnjava, ili tumači tekst, događaj ili osobu. Može biti i osvrt ili primjedba. U komentaru autori izražavaju svoje mišljenje i tako se trude da utječu na javno mnijenje o aktualnim fenomenima.”

Štreber je “antipatični osobenjak koji je po općem sudu svoje okoline pretjerano intelektualan”. Kako je netko duhovito opisao, štreber i u kafani diže dva prsta da bi dozvao konobara. Na fakultetu štreber sprema ispit od prvoga predavanja i odmara dan prije ispita. Zahvaljujući čudnim medijskim trendovima, ali i njihovom znanju o kompjuterima, mobitelima, softverima, gigabajtima i megahercima, u proteklih nekoliko godina, štreberi su izašli iz sjene četvrte sporedne uloge u filmu pa postaše čak i pozitivci. Istina, iritiraju, ljudi im se smiju i kolutaju očima dok pričaju snjima, ali na kraju, eto nekako, postadoše i junaci serija i sve stvarnijeg virtualnog svijeta. Stoga me i nije više toliko sram da priznam – ja sam štreber!

E sada, onda s pravom mogu reći da je najveća greška svakoga urednika časopisa ili portala dati štreberu prostor da u 700 do 800 riječi svake sedmice “iznese svoje gledište i mišljenje” ili da se potrudi da “utječe na javno mnijenje”. Još veća je greška kada štreber od njih zatraži malo detaljnija uputstva za pisanje “dobre kolumne ili komentara”, urednik kaže: “Samo budi aktualan (što god to značilo), najbolji što možeš i nemoj da kasniš”. Kako očekivati od štrebera da kaže sve šta misli u samo 800 riječi, ili još gore, kako natjerati štrebera da bude aktualan kada je naša bosanskohercegovačka zbilja u pitanju koja skoro svakoga dana izrodi novu temu za svađanje, iščuđavanje i dnevnopolitičku zloupotrebu?
Štreber onako organiziran i isplaniran (ne zbog sebe nego da ne naruši percepciju javnosti o njemu i obruka cijeli štreberski rod) čim završi jednu kolumnu i pošalje je, odmah odluči o čemu će da piše u drugoj i odmah počinje da prikuplja podatke. To mu logika nalaže. Stoga i ja, prošli ponedjeljak napisah nešto o popisu i odmah zaključih da za sljedeći nema ništa aktivnije od izbora u Mostaru.

Godinama se priča o ovome, mada se, uglavnom, malo toga konkretno radi da se stanje “popravi”. Naime, odluka Ustavnog suda BiH donesena je još davne 2012. i zbog nje tada nije ni bilo izbora u Mostaru, zar ne? E štreberu u meni nije jasno zašto se na tom problemu nije intenzivno radilo i zašto nije riješen još 2013. ili 2014, pa da se sada Mostarci s mirom mogu pripremati za to divno izborno jutro. Jedino što mogu pretpostaviti jeste da su oni koji su trebali riješiti ovaj problem u stvari nekadašnji loši studenti (ko zna kojih fakulteta) koji čitav semestar propuštaju predavanja i bježe od knjige. Onda, dan prije ispita, piju kafe i svima kukaju kako imaju mnogo da uče (mada i taj dan zabušavaju). Na kraju, na ispitu se oslanjaju na to da će od nekoga prepisati ili da će se ispit odgoditi za naredne četiri godine u kojima će oni ponoviti isti ritual. E izgleda da su tu tradiciju nastavili i u svom profesionalnom angažmanu (ako se to tako može zvati), s tim što su u svoj opus dodali još jednu fantaziju, da će se ispiti sami od sebe položiti, a da će oni na tome nekako profitirati. E, kada je Mostar u pitanju, to im se neće desiti jer izgleda da se ni Onaj koji ima ovlasti i može (tačnije po tim ovlastima i mora) da razriješi trenutnu pat-poziciju (kad se već djeca ne mogu dogovoriti) ne želi miješati u svoj dobro plaćeni posao.

S druge strane, štreberu koji piše ove redove i nije baš jasno zašto se jedna strana koja se toliko zalaže “za cjelovitu” sada potencira podjelu grada, zašto se druga strana koja se toliko zalaže “za podjelu cjelovite” i izbjegavanje priče o procentualnoj zastupljenosti svojih “konstitutivaca” u ukupnom biračkom tijelu u BiH upravo potencira cjelovitost Mostara i procentualnu zastupljenost pojedinih “konstitutivnih” u tom gradu i zašto se treća strana, čiji mi prijedlog kao posmatraču sa strane izuzetno lijepo (ali i nerealno s obzirom na stvarno stanje na terenu) zvuči, nije to potencirala i riješila dok je imala kakav takav politički utjecaj. Sada se, s obzirom na njihov politički “kapacitet”, njihov prijedlog čini kao lista želja koja se rukovodi onom “važno je učestvovati” bez ambicije i očekivanja da ga itko i ozbiljno shvati.

I tako taman isplaniraš šta da napišeš, pomisliš da si aktualan, a onda dođe Brisel, Ankara, Hag...i Mostar dežurnim dušebrižnicima postane opet tako nevažan kao i u ljeto 2013. ili 2014.No, ne brinem, zatrebat će on “njima” opet. Eto izbora...

A u međuvremenu, tamo negdje, znanstvenici napravili bakteriju sa samo 473 gena...

 

Ne propustite