ČETIRI SIMPTOMA KORONE, NEMAJU VEZE S PLUĆIMA: Traju po jedan dan, NE IGNORIŠITE IH!

Objavljeno:03.07.2020 - 16:45
A A A Times Arial

Britanski infektolog Vilijam Maršal, kako piše "BBC", upozorava na znakove infekcije kovidom-19 koji mogu da se pojave prije težih simptoma, ali isto tako i oni su dovoljan znak da je pacijent vjerovatno pozitivan.

Dijareja, povraćanje, gubitak apetita i mučnina po riječima dr Vilijama Maršala su takođe simptomi kovida-19. Mogu biti prisutni kratak vremenski period kod pacijenta, dva do tri dana, ali isto tako mogu biti znak infekcije.

Britanski infektolog napominje da četiri simptoma mogu da budu uvod prije nego što nastupi temperatura, kratak dah, kašalj i osjećaj malaksalosti.

2118103-korona-virus-shutterstock-ls

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) na spisku do sada poznatih simptoma infekcije korona virusom kao što su povišena temperatura, glavobolja, mučnina, gubitak čula i mirisa upozorava na bol u grudima u vidu pritiska i poteškoće u govoru ili problem sa koordinacijom pokreta tijela kao još znakova kovida-19.

Kako ističu stručnjaci jedan dio zaraženih najverovatnije će razviti blažu kliničku sliku koja ne zahtijeva hospitalizaciju, međutim u teže simptome se ubraja teško ili otežano disanje, gubitak daha, bol u grudima i problem sa pokretanjem tijela.

b-200313142

U slučaju težih simptoma obavezno je se javiti ljekaru kako bi se dobila adekvatna terapija.

(Žena Blic)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA