Hladnjak – na šta treba obratiti pažnju pri kupovini

Porodica i zdravlje
Hladnjak – na šta treba obratiti pažnju pri kupovini
.

Na odabir : ugradbeni ili samostojeći – kojeg ćemo odabrati ovisi od naše kuhinje i naših želja. Ipak, preporuka je samostojeći hladnjak jer se, gotovo u pravilu, ugradbeni brže kvare. Nemaju dovoljan protok zraka oko hladnjaka. Danas ima hladnjaka raznih boja koji se mogu uklopiti u vašu kuhinju.
 

Obratite pažnju na:
Na veličinu – potrebno je znati da je za dvočlanu obitelj dovoljan hladnjak zapremnine 10 do 200 litara. Za četveročlanu obitelj od 200 do 250 litara.
Na svježu zonu oko 0 - koja se nalazi u sve više novijih modela. To je najprimjerenija temperatura za čuvanje osjetljivih namirnica kao što su meso, ribe, svježe voće i povrće. Vrijeme čuvanja ovih namirnica u svježoj zoni produžuje se 5 puta.
Na zvučne i optičke signale koje hladnjak nudi jer nas baš oni upozoravaju na neprimjernu temperaturu u hladnjaku prilikom kvara, nepravilnog podešavanja ili zbog otvorenih vrata.
Na energetsku učinkovitost.
U razredu A nalaze se hladnjaci koji su energetski najučinkovitiji, a u razred G hladnjaci koji su energetski najmanje učinkoviti. Budite svjesni da su hladnjaci aparati koji rade non stop i veliki su potrošači električne energije. Zbog toga izaberite onaj hladnjak koji je u energetskoj klasi A. Ovi aparati su malo skuplji, ali isplatit će vam se zbog uštede el. energije. Ipak, imajte na umu da najčešće traju onoliko koliko i garancija ili u najboljem slučaju još toliko. Stoga odvagnite trebate li onaj zadnji model po najskupljoj cijeni.
Na izbor: hladnjak sa zamrzivačem ili bez njega - nedostatak zamrzivača u sklopu hladnjaka je taj što se voda može cijediti po cijelom hladnjaku.
Na izbor ako ste izabrali hladnjak sa zamrzivačem: zamrzivač gore ili dolje - prodaja hladnjaka sa zamrzivačem koji je pri dnu najviše raste u svijetu. Zahvalni su jer su pregledni, a police hladnjaka smještene su u razini očiju. Ako birate raskošnije modele s francuskim vratima, uštedjet ćete na prostoru, a za manje predmete morate otvarati samo jedna vrata. Nedostatak je što se morate saginjati da biste došli do zamrzivača, ali ionako češće koristite hladnjak. Hladnjaci sa zamrzivačem gore su najjeftiniji. Jedina im je mana što se do nekih namirnica u hladnjaku morate saginjati, a hladnjak ipak koristite češće nego zamrzivač.
Na izbor: dvokrilni ili jednokrilni – dvokrilni hladnjaci su prostrani i vrlo lako dosegnete do proizvoda u pozadini. Ti hladnjaci obično dolaze s brzim ledomatom, uređajem za hlađenje i filtriranje vode i još mnogim drugim modernim dodacima. Uska vrata velik su plus u kuhinji. Nažalost, mnoga vrata na ovakvim hladnjacima ne otvaraju se dovoljno široko da biste stavili veće kutije unutra. Za male kuhinje pogodniji su jednokrilni hladnjaci.

Na veličinu hladnjaka. Ako je vaše domaćinstvo manje, potreban vam je hladnjak manjih dimenzija gdje police neće biti prazne i trošiti nepotrebnu energiju.
Hladnjaci ladice –  Među posljednjim modernim čudima tehnologije dolaze hladnjaci u obliku ladica. Idealni su za velike kuhinje kojima ogromni hladnjaci nisu dovoljni. Idealni su za spremanje pića i sličnih stvari, a mogu se montirati unutar kuhinjskih elemenata ili u kuhinjski otok. Nisu skupi, ali imaju siromašnu energetsku učinkovitost.
Na mjesto gdje ćete hladnjak staviti ili ugraditi jer hladnjak mora imati dovoljno zraka za hlađenje, temperatura prostora mora biti niska. U protivnom je potrošnja el. energije osjetno veća. Hladnjak nikada ne stavljajte neposredno na sunčanu svjetlost ili pored radijatora i pećnice.
Na način hlađenja – postoje tri načina hlađenja:
Statičko hlađenje - način hlađenja bez kruženja zraka, što znači da su u hladnjaku različite temperaturne zone. Najhladnije je iznad donje police a najtoplije gore kod vrata. Prema zonama moramo rasporediti namirnice.

Dinamičko hlađenje - u hladnjake su ugrađeni ventilatori. Zrak u unutrašnjosti hladnjaka kruži, namirnice se brže hlade.
No Frost sistem - u unutrašnjosti kruži hladan i suh zrak koji sakuplja vlagu iz unutrašnjosti te ju šalje van aparata gdje hlapi, zbog toga hladnjak/zamrzivač nije potrebno otapati. Ovaj način hlađenja troši najmanje energije jer nema leda koji se stvara i zbog kojeg hladnjak troši dodatnu energiju.
Na smještaj hladnjaka u vašem domu - Za pravilan rad hladnjaka važno je njegovo pravilno smještanje. Ako ga smještate u topliju prostoriju u kući ili stanu, trošit će i veću potrošnju el.energije. Važno je prozračivanje kondenzatora za zadnjoj strani hladnjaka. U slučaju da hladnjak ne namjestite pravilno i prozračivanje neće biti dobro, kondenzator će se zagrijavati što će povećati potrošnju el. energije, a u kratkom vremenu će se hladnjak pokvariti.

Ne propustite