Savjet za roditelje, PUSTITE SVOJU DJECU DA SAMI PREUZMU SVOJE OBAVEZE

Porodica i zdravlje
Savjet za roditelje, PUSTITE SVOJU DJECU DA SAMI PREUZMU  SVOJE OBAVEZE
Rješavaju li roditelji sve dječje probleme, nikad neće preuzeti svoje brige na sebe.

Način na koji roditelj treba da pristupi i pomogne svom školarcu da se razvije u samostalnu i odgovornu mladu osobu jeste da ga pusti da se sam prilagoditi školi i školskim obavezama. Rješavaju li roditelji sve dječje probleme, nikad neće preuzeti svoje obaveze i brige na sebe.

Sami početak škole je izazov za dijete i roditelja. Uloga roditelja je ogromna. Dijete treba poštivati i podržavati ga, ali i usmjeravati i učiti ga odgovornostima. Pokažu li roditelji razumijevanje za nesavršenstvo, a djeca shvate što im je "posao", steći će bolje radne navike i lakše proći kroz školu. Često ne znamo kako postupiti. Pomažemo previše ili premalo, uplićemo se i kontroliramo previše ili se se uopće ne uplićemo. Djetetove ocjene i obaveze doživljavamo kao svoje, vrijeđamo se i zaboravljamo kako je nama bilo u školsko doba.

Kako zauzeti pravilan i zdrav stav prema postignućima svoga djeteta? Kako svoja očekivanja svesti na razumnu mjeru? Na čemu inzistirati u prvim godinama školovanja? Što činiti da djetetu pomognemo da odraste u odgovornu i samostalnu mladu osobu? Pitanja su to koja smo postavili prof. Jasminki Brlas, psihologinji u OŠ Krnica te Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Evo koje je preporuke Jasminka Brlas dala roditeljima.

Dužnosti roditelja

Dužnost je svakog roditelja naučiti svoje dijete obvezama, navikama i preuzimanju odgovornosti za svoje postupke. Djeca koja imaju razvijene radne i životne navike (odlasci na spavanje u približno isto vrijeme, pranje ruku nakon igre ili kada dođe izvana, pranje zubi i sl.) puno lakše usvajaju nove navike, pa tako i školske obaveze i pravila.

Dijete treba imati svoje obveze u kući (npr. pospremanje igračaka, sobe, bacanje smeća, odlazak u trgovinu, hranjenje kućnog ljubimca, vođenje psa u šetnju, namještanje kreveta, brisanje suđa…) koje treba obavljati samo a ne roditelj umjesto djeteta. Tako će razvijati svoje radne navike koje će mu pomoći u razvijanju školskih radnih navika (briga oko učenja, školskog pribora).

Postavite pravila o učenju

U dogovoru s djetetom odredite prostor za rad i učenje. Vrlo je važno da dijete ima vrijeme i prostor za rad, učenje i pisanje svojih zadaća. Također su važna jasna pravila vezana za učenje i školske obaveze.

Ne propustite