PRIJEDLOG ZA RUČAK

Čorbasti užitak iz lonca: Paprikaš od pečurki s knedlama

Objavljeno:09.05.2016 - 18:14
A A A Times Arial

Sastojci:

- 2 glavice crnog luka

- 2 čenšnja bijelog luka

- 1 šargarepa

- 1 manji paštrnak

- 40 g osušenih lisičarki

- 600 g šampinjona

- 300 g pelata paradajza

- 1 dl bijelog vina

- 1 kašičica šećera

- 1 kašika senfa

- biber

- ulje

- so

Za knedle:

- 1 veće jaje

- 2 kašike ulja

- brašna po potrebi

Priprema:

1. Crni luk očistiti i isjeći na kockice, bijeli luk ispasirati, šargarepu i paštrnak oguliti i izerendati na krupno rende. Šampinjone isjeći na četvrtine.

2. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, a potom dodati šargarepu i paštrnak, pa sve zajedno karatko prodinstati.

3. Ubaciti listiće osušenih lisičarki i nastaviti s dinstanjem dolivajući malo vode po potrebi dok pečurke ne omekšaju.

4. Nakon toga dodati šampinjone, senf, pelat paradajza, bijelo vino, šećer i začine po ukusu. Sipati malo vode i kuhati na umjerenoj temperaturi oko 30 min. Ukoliko tokom kuhanja tečnost uvri, dolijte vode po potrebi.

5. Posebno u manjoj činiji umutiti jaje s malo ulja, pa dodati malo brašna po potrebi da bi se dobila kašasta smjesa, ne previše gusta.

6. Pred kraj kuhanja gulaša, kada pečurke omekšaju, kašikom vaditi knedlice i spuštati ih u ključali paprikaš. Nakon toga jelo ne miješati već samo protresti šerpu, poklopiti i kuhati koliko je potrebno da se knedle stegnu.

(pošaljirecept.rs/Foto: Bakina Kujna)