Čorbasti užitak iz lonca: Paprikaš od pečurki s knedlama
Sastojci:
- 2 glavice crnog luka
- 2 čenšnja bijelog luka
- 1 šargarepa
- 1 manji paštrnak
- 40 g osušenih lisičarki
- 600 g šampinjona
- 300 g pelata paradajza
- 1 dl bijelog vina
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika senfa
- biber
- ulje
- so
Za knedle:
- 1 veće jaje
- 2 kašike ulja
- brašna po potrebi
Priprema:
1. Crni luk očistiti i isjeći na kockice, bijeli luk ispasirati, šargarepu i paštrnak oguliti i izerendati na krupno rende. Šampinjone isjeći na četvrtine.
2. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, a potom dodati šargarepu i paštrnak, pa sve zajedno karatko prodinstati.
3. Ubaciti listiće osušenih lisičarki i nastaviti s dinstanjem dolivajući malo vode po potrebi dok pečurke ne omekšaju.
4. Nakon toga dodati šampinjone, senf, pelat paradajza, bijelo vino, šećer i začine po ukusu. Sipati malo vode i kuhati na umjerenoj temperaturi oko 30 min. Ukoliko tokom kuhanja tečnost uvri, dolijte vode po potrebi.
5. Posebno u manjoj činiji umutiti jaje s malo ulja, pa dodati malo brašna po potrebi da bi se dobila kašasta smjesa, ne previše gusta.
6. Pred kraj kuhanja gulaša, kada pečurke omekšaju, kašikom vaditi knedlice i spuštati ih u ključali paprikaš. Nakon toga jelo ne miješati već samo protresti šerpu, poklopiti i kuhati koliko je potrebno da se knedle stegnu.
(pošaljirecept.rs/Foto: Bakina Kujna)