Krem čorba od krompira i praziluka
U šerpi sa zagrijanim uljem pržimo sitno sjeckani luk. Kada omekša, dodamo komadiće šargarepe, praziluka i krompira
Sastojci:
- 500 g praziluka, 500 g oguljenih krompira, 1 glavica luka, 1 šargarepa, 150 ml neutralne pavlake, 1 kocka za supu od povrća, ulje, so i mljeveni crni biber.
Pripremanje:
U šerpi sa zagrijanim uljem pržimo sitno sjeckani luk. Kada omekša, dodamo komadiće šargarepe, praziluka i krompira. Posolimo, pobiberimo i nalijemo prethodno skuhanu supu. Ostavimo da se povrće kuha 30 minuta. Povrće izmiksamo u blenderu, pa prespemo u dublji sud. Dodamo pavlaku. Čorbu serviramo u posudu za supu i dekorišemo sitno sjeckanim perima mladog luka. Poprskamo maslinovim uljem.
(Recept objavljen u časopisu Hrana i vino, broj 17)