Tanjir pun zdravlja: Lagana krem čorba od graška
Sastojci:
- 3 kašike maslaca ili ulja
- 1 srednja glavica crnog luka
- 500 g graška
- 1,5 l goveđe supe
- so, biber po ukusu
Za zapršku ili bešamel sos:
- 2 kašike maslaca
- 25 g brašna
- malo mlijeka
- so, biber
Priprema:
Na zagrijan maslac ili ulje dodati sitno isjeckan crni luk, pa popržiti uz miješanje - dok luk upola ne omekša. Zatim, dodati grašak i dinstati nekoliko minuta, pa naliti supom te kuhati - dok grašak ne omekša.
U međuvremenu pripremiti zapršku ili bešamel: na maslacu popržiti brašno, skloniti sa vatre, naliti sa malo vrućeg mlijeka i izmiješati, pa vratiti na vatru i uz stalno miješanje - kuhati dok se ne zgusne, a potom dodati so i biber. Skuhani grašak propasirati zajedno sa supom, sjediniti sa bešamelom, pa zajedno prokuhati i dotjerati ukus solju i biberom.
( Recept objavljen u časopisu "Čarobni lonac" Kuhajmo zajedno, broj 131)