Tanjir pun zdravlja: Lagana krem čorba od graška

Čorbe
Tanjir pun zdravlja: Lagana krem čorba od graška
Krem čorba od graška

Sastojci:

- 3 kašike maslaca ili ulja

- 1 srednja glavica crnog luka

- 500 g graška

- 1,5 l goveđe supe

- so, biber po ukusu

Za zapršku ili bešamel sos:

- 2 kašike maslaca

- 25 g brašna

- malo mlijeka

- so, biber

Priprema:

Na zagrijan maslac ili ulje dodati sitno isjeckan crni luk, pa popržiti uz miješanje  - dok luk upola ne omekša. Zatim, dodati grašak i dinstati nekoliko minuta, pa naliti supom te kuhati - dok grašak ne omekša.

U međuvremenu pripremiti zapršku ili bešamel: na maslacu popržiti brašno, skloniti sa vatre, naliti sa malo vrućeg mlijeka i izmiješati, pa vratiti na vatru i uz stalno miješanje - kuhati dok se ne zgusne, a potom dodati so i biber. Skuhani grašak propasirati zajedno sa supom, sjediniti sa bešamelom, pa zajedno prokuhati i dotjerati ukus solju i biberom.

( Recept objavljen u časopisu "Čarobni lonac" Kuhajmo zajedno, broj 131) 

Ne propustite