Džem od šampanjca s matičnjakom
Šampanjac i bitter lemon skuhajte u širokom loncu. Dodajte matičnjak, soda-vodu
Potrebno za oko tri tegle od po 400 ml:
- 400 ml šampanjca
- 100 ml bitter lemona
- 1 vezica isitnjenog matičnjaka
- 50 ml soda-vode
- 150 g malina
- 100 g smeđeg šećera
- 1 kg džem-fiksa
Priprema:
1. Šampanjac i bitter lemon skuhajte u širokom loncu. Dodajte matičnjak, soda-vodu, maline, smeđi šećer i džem-fiks. Ostavite da vri oko 5 minuta.
2. Skinite lonac sa ringle, pa smjesu miješajte sve dok ne počne da se zgrušnjava. Džem odmah sipajte u već pripremljene tegle koje ćete potom čvrsto zatvoriti i prevrnute na oko 5 minuta. Zatim ih vratite u normalan položaj.
(Recept objavljen u časopisu 'Lea kuhinja recepti za vas', broj 4.)