PEČENE PAPRIKE SA BIJELIM LUKOM U TEGLI, UKUSNO I ZDRAVO: Najkusnija zimnica seljaka - samo oni je godinama unazad spremaju
Kod nas se nijedna zima ne može zamisliti bez dobre zimske salate, a tu su, prije svega, kiseli kupus, sjeckani kupus, miješana salata...
Dobro će doći stara, a priprema se od paprike.
Redovno jedemo pečene paprike sa bijelim lukom , a sada možete da pravite kisele pečene paprike sa bIJelim lukom u tegli i uživate u kiselom ukusu tokom cijele godine.
Odlične su uz predjela, ali i uz domaću slaninu, kobasice...
Recept je bomba, i ne možete pogriješiti jer je staromodan.
Potrebni sastojci:
- 2 kg paprike
- 3 dcl ulja
- bijeli luk
- tako
- 2 dcl vinskog sirćeta
Evo kako da pripremite ovaj najukusniji stari zimski napitak :
Očistite papriku i stavite je u rernu. Tokom pečenja malo ih okrenite da se bolje ispeku. Izvadite ih i pokrijte da malo odmore, jer se tada lakše gule.
Pripremite mješavinu vinskog sirćeta, ulja, nasjeckanog bijelog luka i soli i kratko prokuhajte, a zatim ohladite. Paprike umačite u ovu smjesu nekoliko puta i stavite u tegle. Sve prelijte ostatkom smjese. Pokrijte kao i obično i ostavite sa strane.