NAŠE BAKE SU OVAJ SASTOJAK STAVLJALI U AJVAR TEK NA KRAJU: Baš zbog toga im se nije kvario, trajao im je cijelo ljeto

Zimnica
NAŠE BAKE SU OVAJ SASTOJAK STAVLJALI U AJVAR TEK NA KRAJU: Baš zbog toga im se nije kvario, trajao im je cijelo ljeto
Nema osobe koja može da zamisli zimu bez ajvara, kiselog kupusa i ljutenice.

Nema osobe koja može da zamisli zimu bez ajvara, kiselog kupusa i ljutenice.

Kod nas se to redovno sprema, a ovako će vam potrajati dugo.

Najjednostavniji, a najlepši recept za ajvar su nam ostavile naše bake.

Samo one znaju u čemu se krije tajna.

Sastojci

  • 30 kg. crvenih paprika
  • 1 litar ulja
  • 200 ml. sirćeta
  • 1/2 kesice konzervansa
  • so

Kako pripremiti

Paprike ispeći na tradicionalan način (na peći). Pečene paprike slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Oljuštiti, očistiti od sjemenki i samleti paprike.

Ulje dobro zagrijati u širokoj šerpi, pa dodati samljevene paprike (ulje treba biti vrelo, tako da paprike "zacvrče"). Pržiti dugoo, dugooo uz mešanje. Prvo mešati povremeno dok ajvar ne proključa a zatim neprestano. Pred kraj kuhanja dodati sirće i konzervans.

Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust. Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle. Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 60-80 stepeni C da se zapeče. Pre zatvaranja tegli dobro zagrejati oko 200 ml. ulja i premazivati površinu ajvara tako da ponovo "zacvrči". Zatvoriti tegle najprije celofanom, pa potom i poklopcem i ostaviti na hladnom mjestu.

Savjet plus 1: Jako je bitno dugo kuhati ajvar, jer jedino dobro ukuvan ajvar se ne kvari. Dakle nije poenta dodati mnogo konzervansa, već duugooo kuhati.

Savjet plus 2: Šerpa u kojoj se kuha ajvar treba biti što šira, jer se u takvoj šerpi brže skuha.

Savjet plus 3: Celofan kojim se zatvaraju tegle, kao i poklopce možete premazati vaticom ili gazom natopljenom alkoholom - odlično djeluje protiv kvarenja ajvara.

Savjet plus 4: Ivice tegle treba dobro očistiti od eventualnih ostataka ajvara kojim su umazane tokom sipanja, pre nego što se zapeče - takođe odlična zaštita od kvarenja.

Savjet plus 5: So dodati tek na kraju, jer je tada količina znatno manja, pa bi ajvar mogao biti preslan ako posolite na početku kuhanja, prenosi Espreso

Ne propustite