16 smrtonosnih namirnica koje svakodnevno jedete

Praktična žena
16 smrtonosnih namirnica koje svakodnevno jedete
Neke ili većina ovih namirnica se vjerovatno nalaze u vašoj kuhinji i u svakodnevnoj su upotrebi. Nesvjesnost o sopstvenom zdravlju i zdravlju najmilijih često može dovesti do katastrofalnih posljedica.

 

GAZIRANA PIĆA

Gazirano piće je uglavnom mješavina kisele vode, aroma i zaslađivača. Šećer, voćni sok, kukuruzni sirup ili kombinacija svih navedenih se koristi za zaslađivanje ovog pića. Kofein i umjetne boje se također dodaju u sokove, kao i zastrašujući konzervansi, mada to nije jedini razlog za zabrinutost. Kombinacija konzervansa i zaslađivača čine gazirano piće još više smrtonosnim.  Sve ovo predstavlja zdravstvenu zabrinutost koja pogoduje velikom broju smrtonosnih oboljenja. Dnevna konzumacija gaziranih pića dovodi do debljanja, što kasnije može preći u pretilost. Pretilost je zdravstveni problem koji se mora tretirati veoma ozbiljno iz razloga što je povezan sa oboljenjima koji uništavaju živote miliona ljudi, a neki od njih su dijabetes, hipertenzija i srčani problemi.

ŽITARICE

Uvjereni smo da su žitarice zdrave, što u određenoj mjeri i jesu. Neka istraživanja dokazala su da žitarice pomažu sa gubljenjem težine, ali i održavanjem tjelesne težine. Ono što većina ljudi ne zna, jeste da je većina žitarica koja je dostupna u trgovinama prepuna hranjivih tvari, a znamo da je prekomjerno konzumiranje bilo čega loše za naš organizam.

Proizvođači hrane koriste zastarjela pravila za označavanje prehrambenih artikala, prenijela je radna skupina za okoliš, organizacija za zdravstveno istraživanje, sa sjedištem u Washingtonu. 

Djeca konzumiraju nezdrave količine vitamina A, niacina i cinka putem žitarica. Ove hranjive tvari dostupne su u količinama koje su potrebne odrasloj osobi, s tim da te količine nekada prelaze i granicu korištenja za odrasle, prenosi se u  izvještaju.

Prekomjerno uzimanje vitamina A povezuje se sa oštećenjem jetre, abnormalnostima skeleta i gubitkom kose. Previše cinka u našem imunom sistemu sprječava apsorpciju bakra, minerala koji je neophodan za proizvodnju crvenih i bijelih krvnih zrnaca. S toga, prekomjeran unos cinka  može narušiti imuni sistem, odnosno odbranu protiv smrtonosnih oboljenja.


KAFA

Ne možemo početi dan bolje. Kafa je jedan od omiljenih pića za doručak. Za neke, to je više od tople šolje kofeina s kojim počinju jutro,a za druge je to neizostavan dio njihovih života. Kafa pruža nekoliko benefita za naše zdravlje. Ukoliko je pripremljena kvalitetna kafa, ona je dovoljan izvor antidioksida koji pomažu u mršanju i sprječavanju starenja. Svježa, organska, visoko kvalitetna kafa može unaprijediti mentalnu osviještenost. Fresh, organic, high-quality ground coffee has been shown to improve mental alertness.

Ovisnici ovog pića imaju smanjen rizik od oboljena kao što je Parkinsonova bolest.  Međutim, dugotrajna konzumacija kafe se povezuje sa povećenim rizikom za osteoporozu, povećanim nivoom holesterola i srčanim problemima. 

Jedna od opasnosti koju uključuje kafa jeste to da ona sadrži akrilamid, koji uzrokuje rak, a formira se kada se zrnca kafe prže na visokoj temperaturi. Sve što je kafa tamnija, veći je sadržaj akrilamida. 

Ispijanje kafe više puta na dan se povezuje sa povećanim nivoom stresa. Kofein koji se nalazi u kafi stimuliše oslobađanje kortizola, adrenalina i noradrenalina- hormona odgovornih za stres.  Isto tako, kofein ometa metabolizam neurotransmitera koji utječu na naše raspoloženje i toleranciju stresa. Stres koji je uzrokovan ovisnim pijenjem kafe je nezdrav i opasan. Povećava rizik za srčane probleme, astmu i druge bolesti uzrokovane stresnim uslovima.


 

 

Ne propustite