Ne pretjerujte s uljem: Trik da se riba NIKADA VIŠE NE ZALIJEPI za dno tave

Praktična žena
Ne pretjerujte s uljem: Trik da se riba NIKADA VIŠE NE ZALIJEPI za dno tave

Prilikom pripreme ribe često se suočavamo sa problemom da se riba lijepi za dno tave i raspada tokom pečenja.

Da biste to spriječili, potrebna vam je samo jedna stvar. So!

Zašto se riba lijepi za tavu?

Riba se često lijepi za dno tiganja zbog sadržaja proteina u ribljem mesu, koji se lijepi za vruću površinu tiganja tokom prženja. Zbog toga se riba lijepi i raspada kada pokušate da je okrenete, što dovodi do neprijatnog iskustva njene pripreme.

Jedna od najjednostavnijih metoda je upotreba soli. Proces je lak. Prvo zagrijte tiganj na umjerenoj temperaturi. Važno je da tiganj ne bude prevruća, da ne zagori so i da se riba ne zalijepi.

Kada se tiganj zagrije, pospite so po dnu posude. Obavezno ravnomjerno rasporedite so po cijeloj posudi. Ne treba vam puno soli, lijepo je rasporedite po cijeloj površini.

Dodajte ribu. Nije neophodno da ih solite prije nego što ih dodate u tiganj, jer će so koju ste dodali na dno biti dovoljna da dodate ukus.

Zašto ovaj trik funkcioniše?

So stvara tanak sloj koji sprječava direktan kontakt između ribe i površine tiganja. Ovo smanjuje mogućnost ljepljenja i omogućava da se riba ravnomjerno kuva bez ikakvih problema.

Dodatni savjeti za uspješno pečenje ribe na roštilju

Uvjerite se da je tiganj zagrijan na umjerenoj temperaturi prije dodavanja ribe. Previsoka temperatura može izazvati sagorijevanje soli i dodati neprijatan ukus. Ne pretjerujte sa solju. Koristite samo umjerenu količinu soli da biste izbjegli prekomjernu slanost. Dok se ribe prže, povremeno ih lagajno okrećite hvataljkama. Previše grubo rukovanje može dovesti do njihovog raspadanja.

Dodavanjem soli na dno tiganja možete napraviti zaštitni sloj koji spriječava da se riba zalijepi i obezbjeđuje da se savršeno ispeče, prenosi Krstarica.

Ne propustite