16 smrtonosnih namirnica koje svakodnevno jedete

Praktična žena
16 smrtonosnih namirnica koje svakodnevno jedete
Neke ili većina ovih namirnica se vjerovatno nalaze u vašoj kuhinji i u svakodnevnoj su upotrebi. Nesvjesnost o sopstvenom zdravlju i zdravlju najmilijih često može dovesti do katastrofalnih posljedica.

Neke ili većina ovih namirnica se vjerovatno nalaze u vašoj kuhinji i u svakodnevnoj su upotrebi. Nesvjesnost o sopstvenom zdravlju i zdravlju najmilijih često može dovesti do katastrofalnih posljedica. Prečesto ne razmišljamo o tome šta činimo našem organizmu unosom određenih namirnica, jer nam se one čine bezazlene.

Ne morate se odreći svih ovih namirnica, ali obratite pažnju na količinu koju unosite u vaš organizam, ali i na način pripreme.. 

Za vas smo pripremili listu od 16 namirnica koje ozbiljno mogu naštetiti vašem zdravlju...


HOT DOG

Hot dog je popularan toliko da je postao prepoznatljiv u svim razvijenim zemljama svijeta. Možemo ih vidjeti svugdje- hot dog štandovi, školske kafeterije kao i u  fast food-u. Na stadionima, prodavači hodaju okolo i prodaju ih. Sve ovo govori koliko su ljudi ludi za hot dogovima.

Obično se prave od svinjećeg ili goveđeg mesa i masti, ali se koristi i piletina i puretina. Nisu potrebni dodatni začini jer već sadrže arome soli, češnjaka i paprike. Naravno, ovo nisu jedini sastojci koji se koriste za pravljenje hot doga. Kao i sve mesne prerađevine, hot dog sadrži konzervanse koji produžuju njihov rok trajanja. Natrijum eritorbat i natrijum nitrat su dva najzastupljenija konzervansa koja se koriste za produžetak roka trajanja, a studije su dokazale da su ovi dodaci povezani sa nekim zdravstvenim problemima.

Istraživanje američkog instituta za istraživanje kancera pokazalo je da, ukoliko jedemo jedan hot dog svaki dan povećamo rizik za kancer za 20 posto.  Također, hot dog izaziva gušenje kod djece. Njihov oblik, veličina i sastojci čine ih smrtonosnim za djecu. Ukoliko se zaglavi u dušniku, teško ga je odstraniti, što može uzrokovati gušenje i na kraju smrt.

– –>

Ne propustite