UKUSNIJI NEGO IZ PRODAVNICE: Napravite kisele krastavčiće bez aditiva i konzervansa za samo pola sata!

Zimnica
UKUSNIJI NEGO IZ PRODAVNICE: Napravite kisele krastavčiće bez aditiva i konzervansa za samo pola sata!
Evo kako da pripremite kisele krastavce izuzetno jednostavno, a krastavci će biti toliko ukusni da ćete ih sigurno pojesti mnogo prije nego što prođe tih godinu dana.

Evo kako da pripremite kisele krastavce izuzetno jednostavno, a krastavci će biti toliko ukusni da ćete ih sigurno pojesti mnogo prije nego što prođe tih godinu dana.

Kiseli krastavci – recept bez konzervansa

Biće potrebno da odvojite par sati za pripremu. Ovo je najjednostavniji recept kada su kiseli krastavci u pitanju.

Sastojci su sljedeći:

  • 3 i po kilograma kornišona,
  • 5 kašika slačice,
  •  par prstohvata mirođije,
  • kašika bibera u zrnu,
  • prstohvat korijandera po tegli.

Za preliv:

  • litar i po hladne vode,
  • 500ml alkoholnog sirćeta,
  • 50 grama soli,
  • 100 grama šećera.

Najprije je potrebno da odaberete krastavce koje ćete kasnije kiseliti. To mogu biti veliki, obični krastavci, ali se najčešće kisele kornišoni. Koju god vrstu krastavaca da odaberete postupak je gotovo isti. Obično se kiseli oko 3 kilograma krastavaca, čime se napuni otprilike četiri veće tegle.

Trudite se da dok birate kornišone izaberete i one veće i manje, jer se tako lakše raspoređuju u tegli.

Korak 2

Uzmite nov čisti sunđer ili čistu četku i operite krastavac u hladnoj vodi. Držite krastavce u lavoru punom hladne vode i perite pažljivo jedan po jedan. Nemojte se plašiti da trljate koru krastavaca grubljim pokretima. Na hrapavoj površini kore krastavca se nalazi dosta prljavštine, zato ga morate oprati što detaljnije.

Prilikom pranja ćete primetiti i kako je krastavac posvetleo, što je znak da radite dobar posao. Prilikom pranja isecite peteljke i tvrđe delove na krajevima.

Korak 3 – Kiseli krastavci recept

Sljedeći korak jeste da u oprane tegle ubacujete kornišon po kornišon. Blago polegnite teglu kako biste lakše ređali krastavce. Na dno tegle se prvo uspravno stavljaju veći kornišoni. Potrudite se da sabijete kornišone, tako da kad okrenete teglu naopako ne mogu da ispadnu.

U drogom sloju stavljate manje krastavčiće, poredajte ih tako da u potpunosti popunite prostor u tegli. Na ovakav način poredajte kornišone u sve tegle.

Domaći kuhani paradajz – recept, najbolje vrste i cene paradajza

Korak 4

Dalje, vrijeme je da u kornišone dodate začine. U svaku teglu stavite par zrna crnog bibera, jednu kašiku slačice, prstohvat mirođije i prstohvat korijandera. Nemojte preterivati sa začinima, naročito sa mirođijom, jer će onda njena aroma postati dominantna u ukusu krastavčića.

Takođe, nemojte se brinuti što su svi začini na površini, vremenom će spasti na dno tegle.

Ako nemate dovoljno krastavčića da napunite posljednju teglu, dovoljno je da stavite plastični pritiskivač i sabijete poređane krastavčiće. Ove pritiskivače možete staviti u sve tegle kako biste ih dodatno sabili.

Korak 5 – Tečnost za krastavce

Kad su u pitanju kiseli krastavci, recept je jednostavan jer je potrebno samo ubaciti krastavce u tegle i potom ih preliti tečnošću za kiseljenje. U lavor ili veći lonac stavite litar i po hladne vode (nikako ne sme da bude topla), pola litre alkoholnog sirćeta, 50 grama soli i 100 grama šećera.

Ako koristite veću ili manju količinu krastavaca od 3 i po kilograma biće potrebno da prilagodite mere. Pomešajte sve sastojke i sačekajte da se šećer i so istope.

Nakon toga tečnost kutlačom ubacujete u tegle. Potrebno je da krastavci u potpunosti budu prekriveni tečnošću, što znači da treba da punite do samog vrha. Ako krastavčići vire iz vode, onda će istruleti i sigurno neće moći stajati godinu dana u špajzu ili ostavi.

Korak 6 – Proces pasterizacije

Kako bi se napravili kiseli krastavci koji će trajati recept mora da se završi procesom pasterizacije. U ovom slučaju se preporučuje pasterizacija u rerni, a ne kuvanjem. To je i znatno lakša opcija, jer je prilikom kuvanja mnogo veća mogućnost da će doći do pucanja tegli.

Pre nego što stavite tegle da se pasterizuju potrebno je da dobro operete poklopce i prebrišete ih alkoholom. Ako poklopci imaju bilo kakvo oštećenje, jer su stariji i dugo su se koristili, preporučujemo vam da stavite celofan i preko njega poklopac, kako biste zaštitili krastavce.

Snažno zatvorite tegle i ubacite ih u rernu. Rerna nipošto ne sme da bude vrela, već nezagrejana. Tek kada ubacite tegle stavite temperaturu na 90 stepeni i ostavite da se tegle peku 90 minuta. Rasporedite tegle tako da se ne dodiruju u rerni.

Kada prođe 90 minuta ne vadite tegle nego ih ostavite u rerni dok se sasvim ne ohlade. Najbolje je da budu u rerni tokom cele noći. Tegle su vakumirane i uz ovaj recept pripremljeni krastavci će trajati dugo, bez i malo konzervansa.
Verujte nam, domaći kiseli krastavci su daleko ukusniji od onih kupovnih. Dodavanje konzervansa oduzima lepotu ukusa, a da ne govorimo o zdravstvenom aspektu. Samo uz ovakav domaći recept kiseli krastavci imaju velike blagodeti po zdravlje.

Kiseli krastavci za zdravlje

Odlični su za jetru – Ukoliko imate bolesnu jetru jedna od najboljih stvari koju možete uraditi jeste da pojedete kisele krastavce. Oni pomažu jetri u njenom radu i pomažu joj da izbaci toksine iz organizma.

Izvor probiotika – Zdrava crevna flora je odlika zdravog organizma. Ona pomaže varenju, ali ima i razne druge dobrobiti po organizam. Uštedite na kupovini skupih probiotika i umesto njih jedite fermentisanu hranu, kao što je turšija, kiseli krastavci ili kiseli kupus. Naravno, bez konzervansa, jer konzervans ubija dobre bakterije u hrani.

Čuvaju imunitet – Krastavci iz tegle štite telo od delovanja slobodnih radikala, nestabilnih materija koje oštećuju funkcionisanje organizma. Omogućavaju vam da sačuvate generalno zdravlje. Zato su naše deke i bake mnogo ređe bili bolesni, zimi su jeli domaću zimnicu koja je daleko zdravija od kupovne.

I tečnost od krastavaca je zdrava – Nemojte bacati tečnost iz tegle kada pojedete krastavce. Možete je slobodno popiti. Zapravo, ovo je najbolji način da sebi utolite žeđ jer se u toj tečnosti nalazi kalijum i natrijum.

 

Ne propustite