VRIJEME JE ZA PRIPREMU ZIMNICE: Ovo je najjednostavniji način za sušenje voća

Zimnica
VRIJEME JE ZA PRIPREMU ZIMNICE: Ovo je najjednostavniji način za sušenje voća
Kupovno sušeno voće često sadrži sumpor-dioksid i sulfite! Zato sami pripremite ovu zdravu zimnicu - u rerni.

Kupovno sušeno voće često sadrži sumpor-dioksid i sulfite! Zato sami pripremite ovu zdravu zimnicu - u rerni.

Ukoliko volite jagode, višnje, trešnje, borovnice, kupine, kajsije, breskve i drugo letnje voće, onda je trenutno vaše omiljeno doba godine u toku. Međutim, sve što je lepo kratko traje, pa samim tim i leto i dostupnost ovih ukusnih voćki. Ali ne brinite, postoje načini kako da voće sačuvate za hladnije dane. Jedna od najstarijih i najboljih metoda je sušenje plodova. Otkrivamo vam kako da to uradite i osigurate se za zimu.

Sušenje je najjednostavniji i najprirodniji način konzervisanja hrane kojim se dobijaju proizvodi visokog kvaliteta koji nisu podložni kvarenju. Cilj je da se iz plodova odstrane veće količine vode (70 do 80 odsto), a da se ne izmeni sastav. Kasnije to voće je bogato vitaminima, mineralima i vlakanima i praktično je, jer zauzima manje prostora.

Sušenje u rerni

Prije svega, potrebno je dobro oprati voće i ukloniti koštice, peteljke i sjemenke, ukoliko ih ima. Kada je u pitanju koštunjavo voće, poput trešnje ili višnje se ne čisti, a šljive se mogu sušiti sa košticama ili bez, po vašem izboru. Takođe, ukoliko postoje oštećeni dijelovi, treba ih odstraniti. Ukoliko ne želite da plodovi izgube boju tokom procesa, možete ih prethodno potpopiti u vodu sobne temperature u koju ste iscedili limunov sok i ostavite da to odstoji oko 15 minuta.

Nakon što ste očistili voće, presecite ga na pola ili na tanke kriške kako bi se ravnomjerno osušilo.

Pripremite papir za pečenje i stavite ga u odgovarajući pleh koji ste namijenili za sušenje. Rasporedite voće i stavite u rernu, koja treba da bude na 40-50 stepeni. 

Vrijeme sušenja svakog voća je različito i može biti od nekoliko pa sve do 11 sati, u zavisnosti od toga kolika je gustina i debljina isječenih komada. S obzirom na to da je temperatura i vrijeme sušenja relativno, redovno posmatrajte kako napreduje i povremeno okrenite plodove da bi se ravnomjerno sušili.

Izvor: Lepa i Srećna

Ne propustite