SAVJETI!

MANJI TROŠKOVI: Da li zaista štedite ako isključite iz struje televizor, mašinu..

Objavljeno:16.05.2022 - 19:35
A A A Times Arial

Foto: printscreen

Računi za struju i grijanje povećavaju mjesečne fiksne troškove mnogih potrošača. Kako ne bi nepotrebno trošili energiju, mnogi ljudi, pogotovo kad su dugo odsutni , isključuju iz struje televizor, perilicu i druge uređaje.

Troškovi za gorivo, struju i namirnice mjesecima stalno rastu. Upravo zbog toga mnogi potrošači uz pomoć raznih savjeta i trikova pokušavaju smanjiti potrošnju i uštedjeti koju marku.

Možete uštedjeti puno novca, posebno u kućanstvu, na primjer ako isključite električne uređaje dok ste na odmoru ili na poslu. Jer sve dok su utikači u utičnici, crpe energiju.

Mnogi elektronički uređaji koje imamo kod kuće su u stalnoj upotrebi. Jer čak i ako nisu uključeni, troše struju u stanju pripravnosti. To su, na primjer, televizor, radio-prijemnik, mašina za veš ili višestruka utičnica s četiri različita punjača. To nema smisla, pogotovo tokom dužeg odmora i nepotrebno će vas koštati.

Savjetodavni centar za potrošače u Bremenu stoga preporučuje da sve uređaje odspojite iz napajanja i potpuno ih isključite. Ako u svom domu imate "svjetiljke i zaslone koji pokazuju vrijeme", trebali biste isključiti ove uređaje, piše Feniks.

Prema savjetovanju potrošača, uređaji koji su u stanju pripravnosti mogu biti odgovorni za 20 posto potrošnje električne energije u kućanstvu s tri osobe. Usmjerivač također troši toliko električne energije kao i energetski učinkovit hladnjak.

Kablovi za punjenje mobitela, s druge strane, troše znatno manje električne energije od očekivane.

Budući da je godišnji trošak trajno uključenog kabla za punjenje nešto ispod dva eura (3,91 KM) – na vama je da li se isplati redovito ga iskopčavati. Ali, budite oprezni: ako je vaš punjač neispravan, može se brzo pregrijati i izazvati požar. Stoga je vrijedno kupiti razdjelnik s funkcijom isključivanja.

Smanjenje potrošnje energije nije dobro samo za vaš novčanik. Jer sa svakim kilovatsatom koji uštedite, u elektranama se sagorijeva manje fosilnih goriva i stvara se manje ugljičnog dioksida. Istovremeno doprinosite zaštiti klime.