RUŽE ĆE BITI BUJNIJE NEGO IKADA: Stari baštovani koriste jedan lijek iz apoteke

Kiosk
RUŽE ĆE BITI BUJNIJE NEGO IKADA: Stari baštovani koriste jedan lijek iz apoteke

Ako se ovih dana pripremate za radove na terasi ili u bašti, trebalo bi da usvojite još jedan trik zlata vrijedan. Iako je poznati jeftin apotekarski aktivni ugalj nezamjenljiv za neke zdravstvene tegobe, pa svi kod kuće imamo bar jedno pakovanje aktivnog uglja – malo ljudi zna da je ovaj proizvod nezaobilazan pomoćnik baštovana i baštovanki, piše Krstarica.

Jeftin farmaceutski preparat odličan je proizvod za baštu. Zahvaljujući svojim korisnim svojstvima, farmaceutski ugalj može da vam pomogne u vezi sa mnogim problemima kod gajenja različitih biljaka – u bori sa bolestima, patogenima mikroflore i štetočinama, a dobar je čak i za prihranu. Ovaj proizvod možete da koristite u različite svrhe.

Popravlja kvalitet zemlje

Poznat po svojim upijajućim svojstvima, aktivni ugalj će: smanjiti nivo kiselosti tla, pomoći u borbi sa plijesni i gljivica, ukloniti teške metale i štetna hemijska jedinjenja iz zemljišta. Da biste to uradili, koristite ugalj u bašti na sljedeće načine:

Dodajte tabletu u vodu za navodnjavanje.
Zakopajte ga u zemlju.
Ubacite ga u saksiju.

Suhi preparat će apsorbovati višak vlage, što znači da će značajno smanjiti mogućnost da istruli korjen. U zemlju ne treba dodavati velike količine uglja, kako ne biste promijenili njen kvalitet. Dakle, u saksiju srednje veličine ne treba da stavite više od dvije tablete. Aktivni ugalj je odlična alternativa skupim preparatima za formiranje korena i za biljke reznice. Odličan je za baštenske ruže.

Pošto ovaj lijek savršeno apsorbuje višak vlage i štiti tlo od truleži i plijesni, može i treba da se koristi za pripremu supstrata tla za sadnice. Za cveće u žardinjeri potrebne su 1-2 tablete. Prvo ih treba razbiti na 2-4 dijela i zakopati 3 cm u zemlju.

Rastjeruje puževe i mušice

U bašti i cvijećnjaku veliku štetu mogu da nanesu puževi. U borbi protiv njih koristite aktivni ugalj u formi kristala. Rasporedite ga po površini kada se malo prosuši poslije kiše ili zalivanja. Oštre ivice kristala natjeraće puževe da izbjegavaju kretanje po takvim mestima. Poslije svake kiše morate ponovo da nanesete ugalj.

Ponekad se dogodi i najezda mušica zbog preplavljivanja zemlje, kontaminacije tla parazitima i nepravilne upotrebe đubriva. Mušice mogu ući u kuću i okupirati naše biljke, pa svoje kućne ljubimice možete spasiti upotrebom tableta sa aktivnim ugljem. Da biste se riješili mušica, trebalo bi da pospite zemlju debelim slojem zgnječenih tableta, piše tips.fits-health.com.

Ne propustite