DVORIŠTE BEZ KRPELJA: Posadite ove dvije biljke koje će ih natjerati da zaobiđu vašu oazu

Kiosk
DVORIŠTE BEZ KRPELJA: Posadite ove dvije biljke koje će ih natjerati da zaobiđu vašu oazu

Krpelji se najčešće nalaze na lišću i granama niskog grmlja (visine do jednog metra), zatim u šikarama, uz šetnice, ali i u vrtovima i izletištima gdje često odlazimo, piše Radio Sarajevo.

Treba imati na umu da za svaki odlazak u prirodu treba nositi hlače dugih nogavica, majice ili košulje dugih rukava te zatvorene cipele. Redovito kosite travu i ukrasno grmlje, posebice rubove travnjaka, gdje su krpelji najčešći.

Pokupite otpalo lišće i pokošenu travu i bacite ih u smeće ili na hrpu komposta. Ako smatrate da je potrebno, upotrijebite hemijska repelentna sredstva na rubovima dvorišta.

Krpelji ne vole drvo i šljunak pa ih možete koristiti kao podlogu ispod prostora za sjedenje u dvorištu. Mjesto za sjedenje treba biti u dijelu dvorišta koji je tokom dana osunčan i suh, a ne stalno u hladu jer krpelji vole vlažna i mračna skrovišta. Također, nemojte postavljati ležaljke tik uz grmlje ili zid koji je zarastao u zelenilo.

Nadalje, ako ste blizu šume ili se uz vaše dvorište nalazi šumovito područje, na rubovima dvorišta napravite ‘borbu‘ od iverja, pijeska, piljevine ili drobljenog kamena.

Krpelji se rijetko nalaze na mjestima gdje rastu kadulja ili lavanda, ili grm ukrasne američke borovnice (Callicarpa americana), pa mjesto za sjedenje u vrtu možete ograditi grmovima ovih biljaka.

Isto tako, pripazite na kućne ljubimce koji se valjaju po travi i trčkaraju po vrtu. Obavezno provjerite njihovu dlaku prije ulaska u kuću i uklonite sve krpelje koje primijetite.

Ne propustite