PRIČA KOJA NIKOG NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM Rabin i njegova porodica prešli na islam: Odmah sam našao odgovore na svoje dileme (VIDEO)

Porodica i zdravlje
PRIČA KOJA NIKOG NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM Rabin i njegova porodica prešli na islam: Odmah sam našao odgovore na svoje dileme (VIDEO)
,

Yusuf Cohen rođen je u sekualarističkoj jevrejskoj porodici u Americi. Kada je napunio 18 godina odlučio se posvetiti izučavanju religije te tada upisuje školu za rabine Yeshiva. Tri godine kasnije se ženi sa jevrejskom koja je rođena u Maroku u gradu Tetouan. Luna je pohađala jevrejsku školu poznatu pod imenom Sampson Raphael Hitsh Bet Yaakova.

U narednih nekoliko godina Yusuf Cohen i Luna dobivaju četvero djece. U septembru 1998 godine oni se sele u Palestinu, na sjeverozapadni dio Gaze. Ubrzo nakon naseljavanja u jevrejsko naselje, Yusuf Cohen i njegova porodica nailaze na potpuno drukačije životne navike i prakse jevrejskih doseljenika od onoga na što su naučili i prakticirali u jevrejskoj zajedinici u Americi. 

Takvim stanjem je bio nezadavoljan Yusuf Cohen, te se seli sa porodicom u drugo doseljeničko naselje Netivot.

“Tokom boravka u Netivotu imao sam priliku upoznati se s nekim muslimanima iz Ujedninjenih Arapskih Emirata. Skoro dvije godine vodio sam raspravu sa tim muslimanima. Oni su mene ispitivali o judaizmu a onda su to uspoređivali sa islamom. Uzimao sam muslimanske odgovore i pitanja i odlazio glavnom rabinu da mi odgovori na ta pitanja te da ih protumači. “Uvijek sam dobivao različite odgovore”, prisjeća se Yusuf Cohen, koji je jednog dana u potrazi za odgovorima o dilemama koje su mu nametnuli njegovi sagovornici muslimani iz Emirata, otišao na arapsku pijacu i kupio Kur’an s engleskim prijevodom.

“Otišao sam arapsku pijacu gdje sam kupio Kur’an s prijevodom na engleski jezik. Subhanallah odmah sam našao odgovore na svoje dileme. Nakon što sam pročitao Kur’an, odlučio sam da prihvatim islam. Supruzi sam saopćio svoju odluku i dao sam Kur’an i njoj da pročita. Luna je čitala Kur’an s posebnom pažnjom. Nakon dvije sedmice čitanja Kur’ana i ona je odlučila primiti islma. Nakon nas, islam su prihvatila i naša djeca. Danas moja porodica i ja živimo u Maroku. Moja djeca više ne pričaju hebrejskim jezikom, svi komuniciramo na arapskom jeziku.Djeca pohađaju islamske škole.” 

Yusuf Cohen promjenio je ime i danas se zove Jusuf el-Hattab, njegova supruga Luna danas se zove Kamar el-Hattab, djeca se zove Abdel-Rahman, Hesibe, Abdel-Aziz i Abdullah. Jusuf el-Hattab i njegova supruga postali su islamski misionari. Svoju islamsku misiju najviše usmjeravaju prema jevrejima.

Ne propustite