TORTA IZ KUTIJE OD SLADOLEDA: Bez pečenja sa dva fila
Ovo je recept koji bi svaka domaćica trebala da zapiše i primjeni.
400-500 g keksa, 400 ml slatke pavlake, 4-5 kašika šećera u prahu, 1 kašika vanilin šećera, 1-1,5 kašika kakaa
Za glazuru: 60-70 g čokolade za kuhanje, 100-120 ml slatke pavlake
Priprema:
Slatku pavlaku, šećer u prahu i vanilin šećer stavite u posudu i mutite mikserom dok ne dobijete gust krem. Podijelite smjesu na 2 dijela i u drugi umješajte kakao.
Četvrtastu kutiju od sladoleda obložite providnom folijom pa na dno stavite polovinu svijetlog krema. Preko naredajte keks pa preko njega opet svijetli fil, opet keks pa polovina tamnog fila, zatim red keksa pa fila i završite slojem keksa.
Prekrijte tortu folijom i stavite u frižider na 1 - 2 sata da se stegne.
Za glazuru prokuhajte slatku pavlaku, ali pazite da ne provri pa sklonite sa ringle. Dodajte čokoladu i promiješajte da se lijepo sjedini.
Izvadite tortu iz frižidera, sklonite foliju i polako je okrenite na tacnu.
Sipajte glazuru preko torte, ohladite je malo, ukrasite po želji i služite.