Ovaj trik s kuhanjem jaja ćete obožavati: Uradite ovo i OGULIT ĆETE GA U JEDNOM POTEZU!
Samo pravi kuhinjski majstori mogu oguliti jaje u jednom potezu i spriječiti luk da ih izaziva suze. Uz ove male trikove sve to ćete znati i vi.
Jogurt kapi
![]()
Jogurt kapi su ukusni i zdravi zalogaji, osim toga djeca ih vole, a lako ih je napraviti. Jednostavno stavite jogurt u plastičnu vrećicu ili špricu, iscijedite kapljice na pek papir i stavite ih u zamrzivač 1 sat.
Trik s lukom
![]()
Ako ne želite suze, lik stavite u zamrzivač 15 minuta prije nego što počnete kuhati.
Lako guljenje jaja
![]()
Kuhana jaja ćete puno lakše oguliti ako stavite krišku limuna dok ih kuhate. Također, 1/2 čajne žličice sode bikarbone ima isti učinak.
Kako peći kolač bez jaja
![]()
Ako ste baš počeli peći kolač, ali iznenada shvatite da vam je ponestalo jaja, umjesto toga možete koristiti banane: 1 jaje = 1/2 banane. Okus neće biti loš sigurno.
Savršena kafa
![]()
Prije kuhanja dodajte prstohvat soli i cimeta na mljevenu kavu. Sol ubija gorčinu, a cimet dodaje nevjerojatan ukus.
Brzi način da se oguliti češnjak
![]()
Kako biste uštedjeli na vremenu, stavite ga u mikrovalnu pećnicu 15 sekundi.
Paprike
![]()
Kada kupujete paprike, okrenite ih i pogledajte dno. Ako vidite 3 izbočine, to je "muška" paprika; 4 znači da je "ženska". "Ženske" su slađe, i bolje ih je koristiti svježe. "Muške" su čvršće, a okus je dublji, tako da su bolje za razna jela.
Rezanje tijesta bez noža
![]()
Možete koristiti konac za zube za brzo rezanje kolača.
Bolje od krumpirića
![]()
Ako mislite da nema ništa bolje od krumpirića, pokušajte kuhati ovo: napravite tanke rezove u krumpiru, pospte ih maslinovim uljem, staviti maslac na kriške i dodajte sol i papar po ukusu. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 220 ° C 40 minuta.
CIJELA DRŽAVA U STRAHU, IZDATO UPOZORENJE: "Zagrizao sam, a onda je uslijedio pakao"
Istraživanja su pokazala kako riža sadrži arsen, a zavisno od njegove koncetracije on može biti jako štetan po organizam.
Mnogi rižu kihaju na ovaj način, a ne znaju kako to može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak.
Da li i vi kuhate rižu tako što ju držite u šerpi sve dok voda ne ispari?
Nedavno istraživanje pokazalo je kako ovakav način kuhanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz riže. Zbog korišćenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospjeva i do riže. Ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju, piše "Telegraf.rs".
![]()
Profesor Endi Meharg sa Univerziteta u Belfastu testirao je tri načina kuhanja riže.
U prvom postupku, profesor Meharg je tesirao najčešći način kuvanja riže. Na jednu čašu riže dodao je dvije čaše vode, a voda je "isparila" tokom kuhanja. Tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.
![]()
U drugom načinu je na čašu pirinča sipao pet istih čaša vode. Višak vode je nakon kuhanja izbacio i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.
Jedete je svaki dan a GORA JE I OD GAZIRANOG PIĆA! Evo kakvu ŠTETU može učiniti vašem organizmu!
Treća metoda se sastojala u tome da je ostavio rižu u vodi tokom noći, nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.
![]()
Naučnici kažu da je rižu najbolje kuhati na sljedeći način:
- ostavite rižu da odstoji u vodi preko noći
- ispirite je sve dok voda ne postane bistra
- dobro ocijedite rižu
- rižu stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode
- ostavite da prokuha i smanjite vatru te ostavite rižu 15-ak minuta da se lagano kuha
- rižu miješajte viljuškom.