Jedete je skoro svaki dan, a GORA JE I OD GAZIRANOG PIĆA: Evo kakvu ŠTETU može učiniti vašem organizmu!

Zanimljivosti
Jedete je skoro svaki dan, a GORA JE I OD GAZIRANOG PIĆA: Evo kakvu ŠTETU može učiniti vašem organizmu!
.

Naučnci su otkrili novu prijetnju za ljude s dijabetesom, a ta namirnica je bijela riža! Bijela riža zapravo može učiniti više štete nego bilo koji šećerni napitak.

Azijanti su dokaz da ne morate biti pretili da bi dobili dijabetes. Škrob iz bijele riže može povisiti njihov rizik od dijabetesa tako što će preopteretiti tijelo sa šećerom u krvi.

Ako svakodnevno jedete tanjir bijele riže podižete rizik od razvoja dijabetesa za 11%. Naučnici ne traže od ljudi da prestanu jesti rižu, već da se okrenu zdravijoj sorti riže.

Kada je riječ o tome kako utiče na šećer u krvi bolja je riža dugog zrna nego ona kratkog. Porast razine šećera može uzrokovati da gušterača proizvodi više inzulina, a to nakon određenog vremena može dovesti do dijabetesa.

Zato stručnjaci predlažu da pokušate sa dodavanjem 20% od smeđe riže umjesto bijele riže. Ovaj iznos je dovoljno da se smanji rizik od dijabetesa za 16%. Naučnici ističu da nema potrebe da se u potpunosti zamijeni ono što se do sada jelo, samo povećati količinu cijelog zrna i smeđe riže.

Ne propustite