Sve traženiji recept: Grčka pita bez kora, gotova za 5 minuta
Jednostavna i ukusna grčka pita je nešto što postaje sve popularnije, pa jednostavno morate da je isprobate. Priprema je laka.
Ukoliko ste i vi među onima koji su u potrazi za brzim receptima i jelom koje se sprema što kraće, a daje pravi mediteranski šmek, ova pita je pun pogodak. Zasitna je, mirišljava i toliko izdašna da lako može biti i doručak, i ručak, i lagana večera.
Iako je ukusna, njena priprema je vrlo jednostavna. Nije vam potrebno ni vrijeme ni strpljenje za razvijanje kora, jer se sve miješa u jednoj činiji i za nekoliko minuta spremno je za rernu.
Oni koji vole peciva uvijek traže dvije stvari: da tijesto bude meko i da ostane svježe što duže. Ova pita ispunjava oba kriterijuma. Zahvaljujući kombinaciji različitih sireva, putera i jaja, struktura ostaje nježna, vazdušasta i sočna, a ukus bogat i pun.
Zanimljivo je da se ovaj odličan rezultat dobija iz svega nešto više od sto grama brašna. Sve ostalo je magija sastojaka koji se savršeno dopunjuju – špinat, feta, mocarela i puter daju joj prepoznatljivu grčku notu i aromu zbog koje cijela kuća zamiriše.
Ovo je jedan od onih recepata koji se često primjenjuju, jer nudi maksimalan rezultat uz minimalan trud. Idealna je za početnike, zaposlene, ali i sve koji žele da na sto iznesu nešto ukusno, toplo i uvijek svježe.
Sastojci:
-2 kašike maslinovog ulja
-290 g špinata
-130 g brašna
-1 kašičica praška za pecivo
-1 kašičica soli
-250 ml mlijeka
-2 jajeta
-60 g margarina
-120 g mocarele
-120 g feta sira
-2 kašike parmezana
-2 kašike mirođije
-so i biber po ukusu
Priprema:
Uključite rernu da se grije na 190°C. Zagrijte maslinovo ulje u tavi, pa ako koristite i mladi luk, propržite ga sitno sjeckan, a ako ga ne koristite, odmah ubacite pripremljen, sitno sjeckan špinat, uz dodatak soli i bibera po ukusu.
Prebacite potom u cjediljku i prosušite i papirnim ubrusima. U velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajte mlijeko, jaja, otopljen puter i dobro promiješajte. Potom u tu smjesu dodajte špinat, mirođiju, rendanu mocarelu i mrvljen feta sir.
Dobro promiješajte i sipajte u posudu obloženu pek-papirom ili podmazanu maslinovim uljem, pa pospite rendanim parmezanom.
Pecite oko 40-45 minuta u dobro zagrijanoj rerni, pa izvadite da se hladi najmanje 15 minuta prije sječenja na kocke, prenosi Superžena.