SPRJEČAVA RAK DEBELOG CRIJEVA: Biljka koju morate jesti svaki dan, ima nevjerovatna dejstva na organizam!

Porodica i zdravlje
SPRJEČAVA RAK DEBELOG CRIJEVA: Biljka koju morate jesti svaki dan, ima nevjerovatna dejstva na organizam!
.

Koraba je odličan izvor vitamina C i jača imunološki sustav, neutralizira štetne učinke slobodnih radikala i usporava proces starenja

Zdrava i niskokalorična koraba bogato je vlaknima i pružit će vam osjećaj energije, sitosti. Osim toga ubrzava metabolizam i probavu, pa se preporučuje svima koji se žele osloboditi viška kilograma.

Koraba je odličan izvor vitamina C i jača imunološki sustav, neutralizira štetne učinke slobodnih radikala i usporava proces starenja.

Osim toga, vitamin C pospješuje apsorpciju željeza koja je odgovorna za opskrbu krvi kisikom, a time i jača funkcije u cijelom tijelu.

Ima blagotvoran učinak na kardiovaskularni sustav jer smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi. I stabilizira razinu šećera u krvi, pa se preporučuje kod pacijenata koji pate od hipoglikemije i dijabetesa.

koraaba

Uz redovite konzumacije svježih koraba možete smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca, dok kalij smanjuje povišen krvni tlak. Koraba uklanja zatvor, a neki rezultati istraživanja tvrde i kako pomaže u prevenciji raka debelog crijeva.

Štoviše, koraba ima blagotvoran učinak na zdravlje i snagu kostiju, limfnog sustava, vezivnog tkiva, zuba i desni. Ujedno  ublažava otekline, kandidijazu i virusne infekcije.

Koraba (zajedno s prokulicama, keljom i kupusom) pripada porodici krstašica, a Nacionalni institut za rak istražuje ju zbog njenih potencijalnih antikanceroznih svojstava. Okusom i teksturom koraba podsjeća na brokulu ili kupus, no nešto je blažeg i slađeg okusa. Zadebljala stabljika s korijenom nalikuje repi i može biti bijele, ljubičaste ili zelene boje s tamnozelenim listovima. Koraba predstavlja pravi rudnik vitamina C - jedna šalica kuhane korabe sadrži 150 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina. Također obiluje kalijem i sadrži više od deset posto preporučene dnevne količine vitamina E. Energetska vrijednost 100 grama svježe korabe iznosi 27 kcal/113 kJ. U toj gramaži sadrži 6,2 posto ugljikohidrata, 1,7 posto proteina i 0,1 posto masti.

Lišće korabe bogato je vitaminom A pa kao takvo predstavlja sjajan izvor nutrijenata za zdravlje naših očiju, ali i za zdravlje kože. Njena se konzumacije preporučuje i protiv edema, kandide te virusnih problema. Zanimljivo, koraba pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi, zbog čega se preporučuje osobama koje imaju šećernu bolest. Ako se trudite smršaviti, u svoj jelovnik svakako uključite korabu jer je siromašna kalorijama. S druge strane, bogata je vlaknima, što ju čini idealnom namirnicom za zdravlje i vitalnost!

  •     Sirova koraba se jede s umacima, začinjena octom ili u salati. Mesnati dio povrća možete koristiti poput repe, a lišće kao špinat.
  •     Korabu možete dodati juhama i varivima za vrijeme kuhanja. Možete je pariti, a prije jela lagano pošpricati limunovim sokom i rastopljenim maslacem.

 

Ne propustite