BEZ MIKSERA, BEZ PEČENJA: Za samo 20 minuta napravite preukusne BAJADERE i oduševite goste!

Praktična žena
BEZ MIKSERA, BEZ PEČENJA: Za samo 20 minuta napravite preukusne BAJADERE i oduševite goste!
.

Za samo 20 minuta napravite najfiniju poslasticu. Iznenadite goste najjednostavnijim, a najukusnijim bajaderama. Bez pečenja, bez miksera. Brzo i lako!
 
Sve što vam je potrebno za ovu divnu poslasticu je:

- 2 dcl  vode
- 550 gr šećera
- 300 gr mljevenih oraha
- 300 gr mljevenog keksa
- 250 gr putera
- 100 gr čokolade za kuhanje
 
Za glazuru:
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 2 malo ulja

Priprema:
U šerpu stavite vodu i šećer da se zagrije dok se šećer potpuno ne otopi na laganoj vatri. Zatim u to dodajte maslac da se otopi. Kada se maslac potpuno otopio, dodajte orahe i mljeveni keks, neprestano mješajući dok ne dobijete ujednačenu masu.
 
Dobijenu masu podijelite na dva jednaka dijela.
 
U prvi odvojeni dio mase dodajte čokoladu otopljenu na pari, a u drugi dio možete da dodate malo ruma po želji.
 
Na tacnu stavite masni papir za pečenje, zatim, prebacite prvi dio mase (s čokoladom) i rukama oblikujte kvadrat, a gornji dio i ivice zagladite nožem. Na isti način stavite drugu masu preko prvog sloja.
 
Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja kako biste napravili glazuru i onda prelijte bajaderu.
 
Bajaderu odložite u frižider i narednog dana je servirajte.
 
Prijatno!

 

(zena.blic.rs)

Ne propustite