ZOVU JE 'ČISTAČ JETRE': Ova biljka ima brojna ljekovita svojstva, prirodni je antibitotik!
Kao najbolja odbrana od infekcija i virusa, rotkva je nezamijenljiva tokom hladnih dana zbog velikog broja ljekovitih svojstava.
Ovo hranljivo povrće male energetske vrednosti znatno doprinosi jačanju imuniteta, ali takođe podstiče rad jetre i žuči.
U našim krajevima, najpristupačnija je crna rotkva, koja se koristi u slučaju infekcija, kod poremećaja rada žučne kese. Sadrži proteine, ugljene hidrate, masti, celulozu i mnogobrojne minerale. Zbog mirisa i ukusa, u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit. Crna rotkva se koristi i u narodnoj medicini, gdje je poznata kao prirodni lijek za probleme sa probavom, dok se tonik od crne rotkve koristi za pročišćavanje jetre.
S druge strane, bijelu rotkvu u Japanu nazivaju i "čistačem tela", jer čisti organizam od holesterola i triglicerida. Osim toga, predstavlja aktivan diuretik koji topi pesak i kamen, doprinosi varenju masnoća, smiruje brijonhitis, otklanja kašalj i stimuliše rad žuči. Bijela rotkva takođe pomaže varenju cijelovitih žitarica i masti životinjskog porijekla. Uz pomoć sastojka rafanola, koje predstavlja eterično sumporno ulje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se sok ili sirup preporučuju kod bronhitisa, prehlade i kašlja, a sadržaj lizocina djeluje antibakterijski.
![]()
SOK NORMALIZUJE RAD ŽUČNE KESE
Sok od crne rotkve pospešuje proizvodnju žuči, povećava njenu prohodnost, razlaže kamenčiće, normalizuje rad žučne kese. Osim soka, usitnjena crna rotkva se može konzumirati u obliku salate ili pomešana sa jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, maslinovim uljem ili kiselim mlijekom.
![]()