OD SUTRA ZA DORUČAK OBAVEZNO POPIJTE OVO: Bit ćete mnogo zdraviji i mršaviji!

Praktična žena
OD SUTRA ZA DORUČAK OBAVEZNO POPIJTE OVO: Bit ćete mnogo zdraviji i mršaviji!
.

Čaša svježeg soka od pomorandže ide uz najčešću sliku zdravog doručka i mnogima je nezaobilazan dio jutarnje rutine. Ali, jeste li se zapitali nekada da li je to zaista najbolji izbor?
 
Naime, čaša soka od pomorandže u prosjeku sadrži 110 kalorija i osiguraće vam dnevnu dozu vitamina C, antioksidansa koji štiti kožu od štetnog djelovanja sunca i mozak od opasnih supstanci koje se nalaze u zagađenom vazduhu. Ipak, previše ovog soka može da uzrokuje oštećenje zubne gleđi.
 
Nedavno istraživanje sprovedeno na Eastman Institutu za oralno zdravlje pri Univerzitetu Ročester, pokazalo je slabljenje zubne gleđi za čak 84 odsto kod osoba koje piju sok od pomorandže pet dana zaredom. Slično delovanje imaju i ostali voćni sokovi zbog kiseline koju sadrže, a mnogo gori izbor je piti razne sode i energetske napitke.
 
Sa druge strane, čaša mlijeka sa 2 posto mliječne masti osiguraće vam 20 posto od ukupne dnevne potrebe za proteinima i trećinu potrebne dnevne količine kalcijuma. Nedavno istraživanje pokazalo je da osobe koje ujutro piju čašu mlijeka, manje osjećaju glad do ručka. Kalcijum pomaže u regulaciji hormona koji kontrolišu telesnu težinu, a nije ni "agresivno" za vaše zube poput soka od pomorandže.
 
Stručnjaci savjetuju da svakako birate organsko mleko, iz domaćeg uzgoja bez antibiotika i dodatih hormona rasta, jer će vam takvo mleko osigurati i količinu antioksidanata koju sadrži i popularni đus.
 
Organsko mlijeko sadrži 75 odsto više beta-karotena, 50 odsto više vitamina E, antioksidansa koji jača imunitet i može biti efektan u borbi protiv nekih vrsta raka i srčanih oboljenja, dva do tri puta više luteina i oko 70 odsto više omega-3 masnih kiselina.
 
Zaključak stručnjaka je jasan - uz doručak pijte mlijeko, već od sutra!

(Večernji.hr) 

 

Ne propustite