Evo šta znači SVRBEŽ jedne ili obje dojke i kada OBAVEZNO TREBATE POSJETITI doktora

Porodica i zdravlje
 Evo šta znači SVRBEŽ jedne ili obje dojke i kada OBAVEZNO TREBATE POSJETITI doktora
.

Svrbež se može pojaviti i zbog oslabljenog imuniteta ili ako imate izrazito suhu kožu. Svrbež može upozoravati i na gljivične infekcije, herpes zoster ili kronično otkazivanje bubrega. Grudi svrbe i kad rastu. 

Ako ste primijetili svrbež grudi razmislite jeste li nedavno nešto promijenili. Na primjer deodorant ili prašak za pranje rublja. Ili ste možda počeli uzimati neke lijekove ili novi gel za tuširanje.

Svrbež grudi može prouzročiti i alergija na različit materijale koji se upotrebljavaju za izradu grudnjaka. Česte su alergije na mikrofibru i gelove koji su sadržani u nekim grudnjacima. Jedna od osnovinih sastavnica je formaldehid koji je alergen i smatra se mogućim uzročnikom raka.

To je osobito izraženo u adolescenciji i trudnoći, kada se grudi spremaju na dojenje i u kratkom vremenskom roku dobivaju na težini.
Možda se znojite više nego obično?

Znojenje može nadražiti kožu. Zatim slijedi svrbež. Svrbe li vas grudi, a pritom vas bole mišići i zglobovi? Možda vam nedostaje vitamin D koji brine za normalne vrijednosti kalcija i fosfora. Vitamin D možete podići sunčanjem i konzumacijom mlijeka i ribe.

SVRBEŽ DOJKI MOŽE ZNAČITI I SIMPTOME RAKA DOJKE!!

!Ako je svrab praćen drugim simptomima dojke, posjeta doktoru je obavezna.
Simptomi na koje treba obratiti pažnju su:
– crvenilo dojke
– otok tkiva jedne ili objee dojke koji ne prolazi
– nabiranje ili uvlačenje kože – koža ima izgled pomorandže
– bol u dojkama
– promena izgleda kože oko bradavica
– promena izgleda same bradavice, uvlačenje bradavice
– iscjeedak iz bradavice
Kada je svrab udružen zajedno sa nekim od navedenih simptomima, to MOŽE, ali ne mora u svakom slučaju biti znak upozorenja za upalni rak dojke, te bi bilo najbolje da se obratite ginekologu ili vašem porodičnom doktoru.

 

Ne propustite