Svi u napad, jedan je Hase: Fudbalski boem za kojeg je postojalo samo Sarajevo

Vremeplov
Svi u napad, jedan je Hase: Fudbalski boem za kojeg je postojalo samo Sarajevo
Asim Ferhatović Hase rođen je u Sarajevu 24. januara 1933. godine, gdje je i otpočeo sjajnu fudbalsku karijeru 1945.

Asim Ferhatović Hase rođen je u Sarajevu 24. januara 1933. godine, gdje je i otpočeo sjajnu fudbalsku karijeru 1945. Član FK Sarajevo postao je 1948. Prvu utakmicu u bordo dresu odigrao je 1952. godine protiv Zagreba. Za prvi tim Sarajeva odigrao je 422 utakmice i postigao 198 golova. Godinama je bio najbolji igrač Sarajeva, kao i jedan od najboljih fudbalera Jugoslavije. Proglašen je drugim najboljim fudbalerom Bosne i Hercegovine, odmah iz Safeta Sušića.

Posljednja utakmica Asima Ferhatovića zapravo nije bila u maju, iako se to često misli zbog pjesme Zabranjenog pušenja – Nedjelja kad je otiš’o Hase, već ipak neka druga, oktobarska nedjelja u kojoj je Hase odigrao svoju posljednju utakmicu u bordo dresu. Desilo se to na današnji dan, 16. oktobra 1966. godine na riječkoj Kantridi. 

Sarajevo je u okviru osmog kola Prve savezne lige gostovalo na Kantridi, gdje je kao lider Prvenstva, s bodom više od drugoplasirane Vojvodine, bilo gost Rijeke. Bordo tim slavio je s uvjerljivih 4:0, a meč je obilježila Hasetova povreda nakon starta jednog domaćeg fudbalera. U prvi tren činilo se da povreda i nije toliko ozbiljna, a Hasetovi pokušaji da se vrati treninzima i takmičenju bili su neuspješni. Jednostavno, bol je bila jača i nadvadala je legendu. Upravo ova povreda spriječila je i zvanični oproštaj od bordo dresa, u kojem je proveo najljepše trenutke svoje karijere.

Uprkos tome što je bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih igrača u Jugoslaviji, za reprezentaciju tadašnje zemlje odigrao je samo jednu utakmicu. Više puta je biran među najbolje sportiste Bosne i Hercegovine. Bio je član generacije Sarajeva koja je 1966/1967. godine osvojila prvenstvo Jugoslavije. Sarajevo je bilo uspješnije u utakmicama protiv gradskog rivala Željezničara, u kojima je dres tima s Koševa nosio Asim Ferhatović. Naime, Hase je odigrao trinaest gradskih derbija, a Bordo tim je slavio šest puta. 

Tim s Grbavice je u tom periodu ostvario svega dvije pobjede, dok je pet susreta završeno bez pobjednika. Čak u šest navrata tresao je mrežu Željezničara, Za njega su vezane brojne legende. Pričalo se kako je predriblao petericu igrača i golmana, došao do gol linije, okrenuo se prema selektoru, koji ga nije volio, i nabio loptu u polje i rekao selektoru: 'E, haj' ga sad ti daj!

Također postoji priča kako je u gradskom derbiju slomio stativu od siline Hasetovog udarca. Pjesma sarajevskog benda Zabranjenog pušenja Nedjelja kad je otišao Hase, prema nekim navodima uopšte nije posvećena legendi Sarajeva, već Josipu Brozu Titu. Njegovi potezi prepričavali su se danima.

Jedna anegdota vezana uz njega bio je komentar radio reportera Mirka Kamenjaševića s jedne utakmice: "Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, slušajte muziku iz našeg studija!"

U ljeto 1963. godine, Hase napušta Koševo. Nakon derbija sa Željezničarom, u posljednjem kolu, u kojem je Hase stigao i postići gol, odlazi za Tursku, gdje potpisuje ugovor sa slavnim Fenerbahceom. Samo sedam dana nakon posljednje utakmice u bordo dresu, Hase je odigrao i prvu utakmicu u plavo-žutom dresu istanbulskog kluba. Ipak, nije se dugo zadržao u najvećem turskom gradu. Poslije samo mjesec dana, četiri odigrane utakmice i jednog postignutog gola, Hase se vraća u svoje Sarajevo, uz čuvene riječi: "Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati."

asim-ferhatovic-hase3-previeworg

Veza između Bordo tima i Haseta bila je i ostala sinonim one neiskvarene ljubavi, danas apsolutno nepojmljive u fudbalu.  

Asim Ferhatović preminuo je 25. januara 1987., u rodnom Sarajevu. Njegov uticaj u gradu nije ostao nezapamčen, pa danas tako Olimpijski stadion Koševo nosi njegovo ime, baš kao i ulica u blizini tog stadiona.

SVI U NAPAD, JEDAN JE HASE !!! 

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite