Prošlo je 39 godina od kako je najveći rekao fudbalu - NE

Vremeplov
Prošlo je 39 godina od kako je najveći rekao fudbalu - NE
Na današnji dan prije 39 godina penzionisao se jedan od najboljih nogometaša svih vremena Edson Arantes do Nascimento Pele.

Na današnji dan prije 39 godina penzionisao se jedan od najboljih nogometaša svih vremena Edson Arantes do Nascimento Pele. 1. oktobra davne 1977. u prijateljskom susretu New York Cosmosa i Santosa, Pele je odigrao po 45 minuta za obje ekipe i onda nošen na ramenima svojih bivših suigrača rekao konačno zbogom profesionalnoj karijeri u kojoj je postigao preko 1.000 golova, čak 92 hat-tricka.

Slavni Brazilac karijeru je započeo 1956. godine kao 15-godišnjak u dresu Santosu, za koga je debitirao šest mjeseci kasnije. U svojoj prvoj profesionalnoj utakmici, Pele je ponizio Corinthians sa čak četiri gola.

Bio je početak jedne nevjerovatne priče. Te je sezone zabio ukupno 57 golova, a uključujući i prijateljske dvoboje, Pele je za Santos odigrao 1115 susreta, zabivši 1088 golova. Kada govorimo o službenim susretima, u 656 utakmica postigao je 643 gola. Najraspucaniji bio je početkom šezdesetih godina, kada je zabijao preko 60 golova po sezoni.

Sa Santosom je osvojio deset naslova prvaka i dva Copa Libertadoresa, da bi 1974. kao 34-godišnjak otišao u mirovinu. Na nagovor Amerikanaca ipak je nedugo zatim potpisao za New York, svoj tek drugi klub u karijeri. Za Cosmos je igrao dvije sezone, u 56 susreta zabio je 31 gol i tako uvelike pomogao popularizaciji nogomet u SAD-u.

Istovremeno, Pele je upisivao briljantne nastupe u reprezentaciji Brazila. Kao 20-godišnjak osvojio je naslov prvaka svijeta, u finalu protiv domaćina Švedske postigavši dva gola. Isti je uspjeh ponovio četiri godine kasnije, a treći, ujedno i posljednji naslov svjetskog prvaka Pele je osvojio 1970.

U 14 godina koliko je igrao za Carioce skupio je 92 nastupa, a zabio 77 golova, što ga i dan danas čini najboljim strijelcem u povijesti Brazila.

Ne propustite