Željin ponos odolio svim neprilikama i danas slavi 63. rođendan

Vremeplov
Željin ponos odolio svim neprilikama i danas slavi 63. rođendan
13. septembra 1972. godine jedan od najboljih i najtrofejnijih bh. klubova, fudbalski klub "Željezničar", nastupio je prvi put u svojoj historiji u najvećem klupskom takmičenju Evrope, tadašnjem Kupu šampiona, a današnjoj Ligi prvaka. Željezničar je igrao u Engleskoj, protiv ekipe Derby Countyja.

13. septembra 1972. godine jedan od najboljih i najtrofejnijih bh. klubova, fudbalski klub "Željezničar", nastupio je prvi put u svojoj historiji u najvećem klupskom takmičenju Evrope, tadašnjem Kupu šampiona, a današnjoj Ligi prvaka. Željezničar je igrao u Engleskoj, protiv ekipe Derby Countyja.  

“Željo” je izgubio obje utakmice od ekipe Derbyja, u gostima 2-0, dok je na Koševu, gdje je igran revanš, bilo 1-2. Engleski prvak bio je nadmoćniji od sarajevskih “plavih”. Treba spomenuti da je tim s Grbavice prve nastupe u evropskoj klupskoj eliti zabilježio nakon osvojene titule prvaka Jugoslavije 1972. godine.

Šampionsku generaciju iz 1972. godine činili su: Slobodan Janjuš, Dragan Kojović, Velija Bećirspahić, Blagoje Bratić, Josip Katalinski, Enver Hadžiabdić, Branislav Jelušić, Božo Janković, Josip Bukal, Edin Sprečo, Avdija Deraković, Slobodan Kojović, Fahrija Hrvat, Džemaludin Šerbo, Nusret Kadrić, Hajrudin Saračević, Miloš Radović i Željko Rodić. 

Bila je to godina u kojoj su izabranici Milana Ribara vodili bitku za titulu s beogradskom “Crvenom zvezdom”. Na kraju su “plavi” sakupili 51, a Beograđani 49 bodova, pa je na Grbavicu stigla prva titula u historiji. Sarajevski klub je u toj sezoni doživio samo četiri poraza, dok su devet puta odigrali neriješeno.

Pobjedili su na 21 utakmici. Impozantna gol-razlika govori o snazi tadašnjeg “Željezničara”. Postignuto je 55 pogodaka, što je bilo dovoljno za četvrto mjesto rang-liste najefikasnijih ekipa. Da je odbrana odigrala veliku ulogu govori i podatak da je primljeno samo 20 golova (najmanje u ligi).

Prvi topnik tima iz “doline ćupova” bio je pokojni Josip Bukal, koji je postigao 14 pogodaka, Božo Janković je trinaest puta zatresao protivničku mrežu, a dvanaest golova postigao je Josip Katalinski.

Otvorenje Stadiona Grbavica

Stadion Grbavica je fudbalski stadion u naselju Grbavica, Sarajevo, BiH. Na njemu svoje domaće utakmice igra FK Željezničar. Stadion je izgrađen 1953. godine i ima kapacitet od oko 12.000 mjesta od čega je 9.000 sjedećih (6.000 natkrivenih). Među navijačima Željezničara stadion je poznat i kao "Dolina Ćupova".

Stadion Grbavica je lociran u sarajevskom naselju Grbavica po kojem je i dobio ime. Stadion je isključivo fudbalski, izgrađen u "engleskom" stilu, bez atletske staze. 

Radovi su počeli 1949. u okviru radne akcije koju su pokrenuli članovi Radničkog Sportskog Društva Željezničar, a završeni su 13. septembra 1953. godine. Grbavica je tada imala samo jednu pravu tribinu, zapadnu koja je prenesena sa stadiona "6. april" s Marijin-Dvora. Tada je napravljen stadion s atletskom stazom koja je uklonjena tokom rekonstrukcije od 1968. do 1976. godine.

U okviru Grbavice nalaze se i dva pomoćna terena na kojima svoje treninge održavaju prvotimci Željezničara i mlađe kategorije kluba. U zapadnoj tribini nalaze se prostorije Fudbalskog kluba Željezničar.

Tokom agresije na BiH, stadion Grbavica je postao prva borbena linija, a zapadna tribina zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. Tada je izgorilo i nestalo preko 300 pehara koje su osvajali članovi Sportskog Društva Željezničar.

Na radost svih "Manijaka", trenutno se njihov ponos nalazi u fazi obnove, a uprava kluba je najavila da će do kraja ove godine završiti izgradnju istočne tribine, za čija sredstva su u velikoj mjeri učestvovali upravo navijači. 

Ne propustite