Jeste li nekada davno bili zaluđeni igricom koja se zvala TETRIS?

Tehnostalgija
Jeste li nekada davno bili zaluđeni igricom koja se zvala TETRIS?
Tvorac Tetrisa u prvom trenutku nije dobio ni kintu.

Popularna slagalica se od debija 1984. pojavila na manje-više svakom uređaju koji ima ekran, a najviše uspjeha imala je Game Boy verzija iz 1989, koja je bila potpuni hit širom svijeta.

Da rotirate blokove i slažete pune linije sigurno znate, a čak i ako niste igrali sto godina, vjerovatno biste poslije dvadesetak minuta ušli u štos, pošto se igranje Tetrisa, kao na primjer i vožnja bicikla - ne zaboravlja. Ali, evo nekih zanimljivosti koje možda niste znali o Tetrisu.

Muzička tema koja prati Tetris stara je više od jednog vijeka.

Karakteristična melodija koja vas stalno "vuče" da zarotirate samo još jedan oblik, i popunite samo još jedan red, zapravo je adaptirana melodija ruske narodne pjesme iz 19. vijeka o zaljubljenom paru.

tetris2

Za igricu je aranžman uradio Hirokazu Tanaka, legenda melodija za video igrice, koji je zaslužan i za teme iz igrica Duck Hunt, Metroid i Super Mario Land.

Tvorac Tetrisa u prvom trenutku nije dobio ni kintu.

Danas je za stvaranje hit igrice potreban čitav tim ... 1984. bio je dovoljan Aleksej Pažitnov. Ruski programer stvorio je Tetris usput, radeći u Kompjuterskom centru Akademije nauka u Moskvi.

Gotovo odmah započela je surova borba između sovjetskih vlasti i evropskih izdavača oko prava na licencu, u kojoj je Pažtinov nekako ostao "kratkih rukava". Ipak, kasnije je otišao u Ameriku, sa partnerima osnovao Tetris Company koja od 1996. posjeduje prava na zaštitni znak Tetrisa, i od tada "rutinski" ukida neautorizovane klon igrice.

Naziv Tetris je kombinacija grčke reči "tetra" (četiri) i reči tenis. Svaki blok kojim se u igrici upravlja posjeduje četiri segmenta koje pomjeranjem lijevo-desno, gore-dole uklapate u matricu, a tenis je omiljeni sport tvorca ove igrice. 

Tetris briše i ružne uspomene. Naučnici su utvrdili da igranje Tetrisa pomaže ljudima koji pate od posttraumatskog stresa da se izbore sa svojim problemima.

Izvor: mondo.rs

Ne propustite