MOBITEL JE POSLJEDNJA STVAR KOJU DRŽITE PRIJE SPAVANJA? To može biti opasno, a evo i zašto

Tehnostalgija
MOBITEL JE POSLJEDNJA STVAR KOJU DRŽITE PRIJE SPAVANJA? To može biti opasno, a evo i zašto
.

2019.je godina i mobitel je postao sastavni dio nas te ukoliko se desi da negdje krenete,a zaboravili ste ga ponijet, osjećate se kao da ste bez jednog dijela vas, zar ne? Mobiteli su prva stvar koju pogledamo ujutro, i posljednja stvar koju pogledamo prije spavanja, no to uopšte nije zdravo.

Proizvođači pametnih telefona i laptopa ugrađuju filtere za plavo svjetlo, koje se može uključiti na uređaju. Istraživanje optičke aktivnosti, provedeno na Univerzitetu Toledo u Španiji, pokazalo je kako plavo svjetlo može pretvoriti molekule u očima u ubice stanica. To može dovesti do makularne degeneracije, bolesti oka koja je povezana s dobi i koja je vodeći uzrok sljepoće.

- Nije tajna da plavo svjetlo šteti našem vidu tako što oštećuje očnu retinu. Naši pokusi objašnjavaju kako se to događa te se nadamo da će to dovesti do terapija za usporavanje makularne degeneracije, poput nove vrste kapi za oči', kazao dr. Ajith Karunarathne, profesor na odjelu za hemiju i biohemiju Univerziteta u Toledu.

Plavo svjetlo izaziva određenu hemijsku reakciju za koju Karunarathne kaže da je "toksična" za fotoreceptorske stanice oka.

- Fotoreceptorske stanice ne regeneriraju se u očima. Kada su mrtve, zaista su mrtve, objasnio je Karunarathne.

Istraživanje koje je proveo Institut za globalno zdravlje iz Barcelone pokazalo je kako plavo svjetlo može biti povezano s određenim oblicima raka.

- Postoje dokazi koji ukazuju na povezanost izloženosti umjetnom svjetlu noću... s rakom dojke i prostate, rekao je Manolis Kogevinas, istraživač na Institutu i koordinator istraživanja.

Istraživanje Instituta za globalno zdravlje kaže kako visoka izloženost plavom svjetlu povećava rizik od pojave raka dojke i raka prostate između 1,5 do 2 puta.

Plavo svjetlo emitira i sunce. Kao zaštitu, stručnjaci preporučaju sunčane naočale s UV zaštitom.

U slučaju pametnih telefona i tableta, rizik je najviši pri gledanju u ekran u mraku, zbog čega se preporučuje da to izbjegavate.

Ne propustite