Google kupuje HTC za milijardu dolara

Tehnostalgija
Google kupuje HTC za milijardu dolara
.

Internetski gigant ozbiljno ulazi u tržište mobitela, a HTC je samo korak ka cilju
 

Google je objavio da će za akviziciju poslovanja s pametnim telefonima tajvanskog HTC-a, koji razvija i Googleov pametni telefon Pixel, platiti 1,1 milijardu dolara u gotovini, što je najnoviji iskorak te američke IT tvrtke u proizvodnju hardvera.

"Za Google, taj sporazum dodatno pojačava predanost pametnim telefonima i cjelokupnom ulaganju u rastuće hardversko poslovanje", stoji u izjavi Googlea, koji je dio kompanije Alphabet.

Sporazumom će Google dobiti i neekskluzivnu licencu za HTC-ovo intelektualno vlasništvo. Preostalo poslovanje tajvanske tvrtke s pametnim telefonima nastavit će s radom.

HTC je duže vrijeme partner Googlea, a neki analitičari procjenjuju da Pixel pametni telefoni čine 20 posto ukupnih HTC-ovih isporuka pametnih telefona.

No, tajvanska kompanija, koja je svojevremeno na globalnom tržištu prodavala gotovo 10 posto pametnih telefona, uvidjela je da joj tržišni udio oštro pada uslijed snažne konkurencije Applea, Samsunga i kineskih kompanija. HTC-ov udio na tržištu pametnih telefona na globalnoj razini prošle godine je pao na 0,9 posto, u odnosu na vrhunac koji je 2011. iznosio 8,8 posto, pokazuju podaci analitičke tvrtke IDC.

google-pixel-xl-2-silver

Googleov Pixel ima manje od 1 posto udjela otkad je prošle godine lansiran na tržište, s oko 2,8 milijuna isporuka, procjenuje IDC.

Transakcija, koja je predmet regulatornih odobrenja, prema očekivanjima bi trebala biti zatvorena početkom 2018. godine.

Dogovor predstavlja Googleov drugi veliki iskorak u proizvodnju pametnih telefona. Tvrtka je 2012. kupila Motorolu Mobility za 12,5 milijardi dolara te je za dvije godine prodala kineskom Lenovu za manje od tri milijarde dolara.

htc-logo

Ostale inicijative u području proizvodnje hardvera uključuju akviziciju proizvođača termostata Nest za 3,2 milijarde dolara 2014. godine, dok lansiranje proizvoda uključuje pametni zvučnik Google Home te uređaj za virtualnu stvarnost Daydream View.

Ne propustite