Odmah će vas osvojiti: Svilena torta sa lješnjacima

Deserti
Odmah će vas osvojiti: Svilena torta sa lješnjacima
Odmah će vas osvojiti: Svilena torta sa lješnjacima

Sastojci: 

-12 bjelanaca

-600 gr šećera

-2 kašike soka od limuna

Za fil:

-200 gr šećera

-1 puding od vanilije

-1l mlijeka

-100 gr putera

-100 gr margarina

-150 gr čokolade

-150 gr lješnjaka

-1 slatka pavlaka

Priprema:

Ulupati čvrsti snijeg od 6 bjelanaca sa 300 gr šećera i 1 kašikom soka od limuna.Ispeći koru od ove mase u podmazanom i pobrašnjenom plehu na tihoj vatri (150 stepeni) oko sat vremena.Na taj način ispeći još jednu koru.

Za fil:

Umutiti 12 žumanaca sa 200 gr šećera.Brašno razmutiti u malo mlijeka,a ostatak mlijeka staviti da se kuha.U zagrijanom mlijeku zakuhati žumanca sa šećerom,dodati razmućeno brašno i puding pa sve kuhati dok se ne dobije gust krem.Kada je krem kuhan skloniti ga sa vatre da se prohladi.U prohlađen krem dodati pjenasto umućen puter i margarin pa sve opet dobro sjediniti.Fil zatim podijeliti na dva dijela i u jedan staviti 150 gr otopljene čokolade a u drugi 150 gr mljevenih lješnjaka. Prvo jednu koru premazati filom sa čokoladom,staviti drugu koru pa fil sa lješnjakom.Tortu odozgo premazati ulupanom slatkom pavlakom.

 

 

 

Ne propustite