Odmah će vas osvojiti: Svilena torta sa lješnjacima
Sastojci:
-12 bjelanaca
-600 gr šećera
-2 kašike soka od limuna
Za fil:
-200 gr šećera
-1 puding od vanilije
-1l mlijeka
-100 gr putera
-100 gr margarina
-150 gr čokolade
-150 gr lješnjaka
-1 slatka pavlaka
Priprema:
Ulupati čvrsti snijeg od 6 bjelanaca sa 300 gr šećera i 1 kašikom soka od limuna.Ispeći koru od ove mase u podmazanom i pobrašnjenom plehu na tihoj vatri (150 stepeni) oko sat vremena.Na taj način ispeći još jednu koru.
Za fil:
Umutiti 12 žumanaca sa 200 gr šećera.Brašno razmutiti u malo mlijeka,a ostatak mlijeka staviti da se kuha.U zagrijanom mlijeku zakuhati žumanca sa šećerom,dodati razmućeno brašno i puding pa sve kuhati dok se ne dobije gust krem.Kada je krem kuhan skloniti ga sa vatre da se prohladi.U prohlađen krem dodati pjenasto umućen puter i margarin pa sve opet dobro sjediniti.Fil zatim podijeliti na dva dijela i u jedan staviti 150 gr otopljene čokolade a u drugi 150 gr mljevenih lješnjaka. Prvo jednu koru premazati filom sa čokoladom,staviti drugu koru pa fil sa lješnjakom.Tortu odozgo premazati ulupanom slatkom pavlakom.