OVO JE JEDINI PRAVI RECEPT ZA STARINSKU BAKLAVU: Nijedan drugi način ne valja, ove trikove morate znati

Deserti
OVO JE JEDINI PRAVI RECEPT ZA STARINSKU BAKLAVU: Nijedan drugi način ne valja, ove trikove morate znati
Znamo da se baklava kod nas jede kao luda.

Znamo da se baklava kod nas jede kao luda.

Nema osobe koja ne uživa u toj poslastici.

Ali, malo ko zna originalni recept.

Kuharica je otkrila tajnu.

Munevera Mulalić iz susjedne Bosne i Hercegovine nije profesionalna kuharica, ali njeni recepti koje dijeli na Facebooku i Instagramu toliko oduševljavaju ljude da je postala sve popularnija na ovim prostorima.

Kako kaže, poseban ukus daje tirit pomiješan s orasima, a evo kako to sve da napravite.

Treba vam:

  • 1 okrugla posuda za kolače
  • 1 kg jufki za baklavu 500 grama maslaca
  • 1-2 žlice ulja 800 grama mljevenih oraha
  • 1 jaje + 1 kašika maslaca + malo brašna - za tirit
  • 1 šolja šećera za orahe + 2 kg šećera za preliv
  • 2 litre vode

Priprema:
Istopite maslac i uklonite bijelu pjenicu jer može dati gorki okus baklavi kada se ispeče. Namastite dno posude i stavite 5 jufki jednu na drugu - između ih možete malo namastiti. Stavite smjesu od oraha i tirita, pa ponovite postupak. Na završni sloj stavite 3-4 jufke, i namastite ih uljem. Izrežite baklavu na komade koji vam odgovaraju i prelijte preostalim maslacem, pa ostavite pola sata da upije masnoću.

Pecite je na 150°C, a nakon što porumeni smanjite temperaturu na 130°C, jedno sat i pol do dva, prenosi Klix.

Dok se baklava peče pripremite preliv. Pomešajte šećer i vodu i jedan lonac i stavite da se kuhaju. Nakon što dobijete blago lepljivu teksturu, ostavite da se ohladi - nikako ne smije biti vruć kada ga stavljate preko baklave. Izvadite baklavu kada je gotova i pustite da se malo ohladi. Zalijte polako, od jednog kraja posude do drugog. Pustite da se sve upije i spremna je za posluživanje, prenosi Espreso

Ne propustite