Medna pita je toliko sočna da ćete je praviti iznova i iznova

Deserti
Medna pita je toliko sočna da ćete je praviti iznova i iznova
Umutiti jaja, ulje i mlijeko u zdijeli, a u drugu (malo veću) poPrvo med malo zagrijati, a zatim u brašno dodati šećer i prašak za pecivo i malo promiješati. Napraviti udubljenje i tu dodati prvo jaja pa onda mlaki med.Polako početi mijesiti tijesto i dodavati ulje.Tijesto podijeliti na 4 loptice pokriti folijom i ostaviti na pola sata da se odmara. Za to vrijeme napraviti fil.miješati brašno, griz prašak za pecivo i germu.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2,5 dcl ulja
  •  2,5 dkg šećera
  • 2 supene kašike meda
  • 2 male kašike praška za pecivo
  • Brašno po potrebi

 

Priprema:

Prvo med malo zagrijati, a zatim u brašno dodati šećer i prašak za pecivo i malo promiješati. Napraviti udubljenje i tu dodati prvo jaja pa onda mlaki med.Polako početi mijesiti tijesto i dodavati ulje.Tijesto podijeliti na 4 loptice  pokriti folijom i ostaviti na pola sata da se odmara. Za to vrijeme napraviti fil.

Pola litre mlijeka staviti da provri pa mu dodati umućenu smijesu od 7 kašika šećera,7 kašika brašna i 7 kašika hladnog mlijeka. Skuhati kao puding i ohladiti. U ohlađeno dodati 250 gr margarina i umutiti.

Jufke razviti na veličinu pleha i na izvrnutom plehu peći 4 kore na 250 stepeni oko 15 minuta.

Prvu koru premazati kremom od brašna i margarina staviti drugu koru pa je premazati smijesom od džema i oraha. Na to staviti treću koru, premazati filom od brašna i margarina staviti četvrtu koru pa je premazati prvo smijesom od džema i oraha, a zatim filom od brašna i margarina. Rastopiti čokoladu i premazati čitav kolač.

 

Ne propustite