Medna pita je toliko sočna da ćete je praviti iznova i iznova
Sastojci:
- 2 jaja
- 2,5 dcl ulja
- 2,5 dkg šećera
- 2 supene kašike meda
- 2 male kašike praška za pecivo
- Brašno po potrebi
Priprema:
Prvo med malo zagrijati, a zatim u brašno dodati šećer i prašak za pecivo i malo promiješati. Napraviti udubljenje i tu dodati prvo jaja pa onda mlaki med.Polako početi mijesiti tijesto i dodavati ulje.Tijesto podijeliti na 4 loptice pokriti folijom i ostaviti na pola sata da se odmara. Za to vrijeme napraviti fil.
Pola litre mlijeka staviti da provri pa mu dodati umućenu smijesu od 7 kašika šećera,7 kašika brašna i 7 kašika hladnog mlijeka. Skuhati kao puding i ohladiti. U ohlađeno dodati 250 gr margarina i umutiti.
Jufke razviti na veličinu pleha i na izvrnutom plehu peći 4 kore na 250 stepeni oko 15 minuta.
Prvu koru premazati kremom od brašna i margarina staviti drugu koru pa je premazati smijesom od džema i oraha. Na to staviti treću koru, premazati filom od brašna i margarina staviti četvrtu koru pa je premazati prvo smijesom od džema i oraha, a zatim filom od brašna i margarina. Rastopiti čokoladu i premazati čitav kolač.