Ježevi: Lagan za napraviti, a izvrsnog okusa

Deserti
Ježevi: Lagan za napraviti, a izvrsnog okusa
Umutiti jaja, ulje i mlijeko u zdijeli, a u drugu (malo veću) pomiješati brašno, griz prašak za pecivo i germu.

Sastojci:

  • 3 Jaja
  • 1 Šolja ulja(šolja za bijelu kafu)
  • 1 Šolja mlijeka
  • 250 gr Griza
  • 1 Prašak za pecivo
  • 1 Mala kašičica germe

 

Priprema:

Umutiti jaja, ulje i mlijeko u zdijeli, a u drugu (malo veću) pomiješati brašno, griz prašak za pecivo i germu. Što se tiče brašna nema tačne mjere za količinu koja je potrebna pa na početku staviti oko pola kilograma, a kasnije dodavati da se umuti tijesto kao za pitu. Kad ste napravili tijesto pokrije se  folijom i ostavi oko 1 sat da se masa udvostruči. Nakon toga tijesto razvaljati na debljinu od oko 5 cm. Čašom vaditi krugove (ja koristim čašu malo većeg obima). Na sredinu stavljati po želji; eurokrem, čokoladu, orahe, grožđice i saviti u mini rolat pa malo stisnuti u ruci da se ne bi prilikom pečenja krajevi razdvajali. Uključiti rernu na 250 stepeni i peći dok ne blago porumene. Mlake zaliti toplom agdom od 1 kg šećera i 1 litra vode.Kad su upili agdu uvaljati ih u kokos ili orahe. 

Ne propustite