Završavala se na "ost": Nećete vjerovati koja su bila najčešća

English
Završavala se na "ost": Nećete vjerovati koja su bila najčešća
Tri knjige u izdanju Društva za proučavanje srednjovjekovne bosanske povijesti “Stanak”, predstavljene su u petak navečer u Travniku, u povodu sjećanja na prvi pisani spomen Travnika, 3. juna 1463. godine u izvještaju trogirskog kneza.

Tri knjige u izdanju Društva za proučavanje srednjovjekovne bosanske povijesti “Stanak”, predstavljene su u petak navečer u Travniku, u povodu sjećanja na prvi pisani spomen Travnika, 3. juna 1463. godine u izvještaju trogirskog kneza.

U travničkoj tvrđavi Stari grad predstavljene su knjige “Povratak povelje kralja Dabiše. Izvršenje arhivskih sporazuma i restitucija građe”, autora Andreja Rodinisa, “Ćirilički epigrafski spomenici srednjovjekovne Bosne i Hercegovine”, autora Šefika Bešlagića, te zbornik radova “Žene u srednjovjekovnoj Bosni”.

Govoreći o knjizi “Povratak povelje kralja Dabiše. Izvršenje arhivskih sporazuma i restitucija građe”, predsjednik Društva “Stanak” Emir O. Filipović pojasnio je da se ona bavi postupkom restitucije arhivske građe iz Austrije kroz prizmu arhivskih sporazuma, s posebnim naglaskom na sudbinu povelje kralja Dabiše kćerki Stani.

Ova povelja, izdana 1395. godine, stigla je u Arhiv BiH 1976. godine, nakon višegodišnjih pregovora, a danas se čuva u Zemaljskom muzeju BiH, te predstavlja jednu od tri srednjovjekovne povelje koje se nalaze u BiH.

Knjiga Andreja Rodinisa je najvećim dijelom zasnovana na dokumentaciji koja je uništena paljevinom spremišta Arhiva BiH 7. februara 2014. godine, što, kako je rečeno, rezultatima njegovog rada značajno povećava vrijednost.

Zbornik radova “Žene u srednjovjekovnoj Bosni” je, prema riječima promotora Nedima Rabića i Dženana Dautovića, rezultat okruglog stola koji je krajem 2012. godine održan na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te sadrži 17 izlaganja koja su tada predstavljena.

U zborniku se, među ostalim, nalazi rad o učestalosti ženskih imena u srendnjovjekovnoj Bosni, u kojem je navedeno da je u 13. stoljeću većina ženskih imena završavala na “ost” i da su to bila najčešće Radost, Dragost, Dobrost, Milost, Drugost, Prvost, Negost, dok su kasnije prevladavala slavenska i kršćanska imena, ovisno o staležu žena.

Predstavjajući knjigu “Ćirilički epigrafski spomenici srednjovjekovne Bosne i Hercegovine”, autora Šefika Bešlagića, promotor Enes Dedić kazao je da je ova knjiga bila spremna za objavljivanje još 1990. godine, ali se to nije dogodilo zbog ratnih okolnosti, tako da se tek pojavila na tržištu, u izdanju Društva “Stanak”.

Kako je rečeno, njen autor je bio doajen u proučavanju materijalne kulture u BiH, osobito stećaka, a njegova knjiga je objavljena u nepromijenjenom, izvornom rukopisu.

Godišnjica prvog pisanog spomena Travnika obilježava se svake godine, a promocijom knjiga, u izdanju Društva za proučavanje srednjovjekovne bosanske povijesti “Stanak”, u Travniku je otvorena manifestacija “Ljeto na Starom gradu”.

 

 

(Izvor: Zenit.ba)

Ne propustite