SASTOJAK KOJI SVI IMAMO JE PRIRODNA ZAMJENA ZA PESTICIDE: Od njega biljke bujaju, a štetočine bježe

English
SASTOJAK KOJI SVI IMAMO JE PRIRODNA ZAMJENA ZA PESTICIDE: Od njega biljke bujaju, a štetočine bježe

Upotreba u domaćinstvu mu je široko poznata, a odlično se pokazao i kao pomoć u baštovanstvu

Ne postoji skoro ni jedno domaćinstvo, a da nema među redovnim namirnicama i sastojak koji je poznat kao „magičan“ za čišćenje raznih površina u kući i koji mijenja mnoge hemijske preparate. Ali ako nista znali do sada možete ga koristiti i u baštovanstvu, odnosno on je prirodna zamjena za pesticide kada govorimo o njezi cvijeća.

Riječ je, naravno, o sodi bikarboni, koja ima blagotvorno dejstvo na biljke. Ukoliko je koristite štetočine će se razbježati, cvjetovi će biti bujniji i ljepši, a korov će nestati.

Ona ima višestruku primenu u nezi i čuvanju cvijeća od insekata i štetočina.

1. Soda bikarbona je prirodna zamjena za pesticide

Stručnjaci za baštovanstvo, koji insistiraju što viš  na primjeni prirodnih preparata u njezi cvijeća, tvrde da je soda bikarbona 100 puta efikasnija i bolja od pesticida, kada je riječ o suzbijanju štetočina.

Rastvor se pravi veoma lako, tako što ćete izmiješati kašičicu sode bikarbone, jednu trećinu male šolje maslinovog ulja i jednu istu šolju vode. Pomiješajte sve sastojke dobro ih izmućkajte da se soda rastvori, sipajte u raspršivač i poprskajte biljke.

Ako se borite s gljivičnim bolestima biljke, prskajte ih ovom rastvorom svaka dva dana dok se biljka potpuno ne oporavi.

Ukoliko imate invaziju insekata napravite sprej od kašike maslinovog ulja, kašike sode bikarbone i nekoliko kapi tečnog sapuna i sve to razblažite u pet litara vode. Ovom tečnošću prskajte biljke jednom u tri dana.

2. Testiranje PH vrijednosti zemljišta

Neke biljke se sade isključivo u kiselom zemljištu, dok je za duge namijenjeno alkalno. Potrebno je da znate PH vrijednost zemljišta i da prema njemu uzgajate biljke.

Postoji jednostavan način da testirate zemljište u koje ćete zasaditi biljke i to pomoću samo dva sastojka – sode bikarbone i sirćeta.

U nekoliko čašica nakupite zemlju iz s različitih saksija, dijelova vrta ili dvorišta. U čašicu sa zemljom sipajte sirće. Ako zemlja počinje da pjeni, to znači da vam je zemljište alkalno. Što znači da joj je PH iznad 7.

Ako nema reakcije, uzmite drugi uzorak i u njega sipajte sodu bikarbonu i malo vode. Ako zemlja počne da pjenuša, znači da joj je PH ispod 7 što znači da imate kiselo zemljište.

3. Cvjetovi su bolji i bujniji od sode bikarbone

Ono cveće koje uspijeva u alkalnom zemljištu, kao što su hortenzije ili begonije možete da pomognete da lepše i bujnije cvijeta pomoću sode bikarbone. Rastvorite kašičicu sode bikarbone u litri vode i tim rastvorom zalivajte cvijeće.

Vrlo brzo bićete iznenađeni bujnim i raskošnim cvetovima.

4. Oslobodite se puževa

Da bi se oslobodili puževa koji vam napadaju biljke više vam nisu potrebni pesticidi i hemikalije, jer imate sodu bikarbonu.

Dovoljno je da pospete sodu bikarbonu pravo na njih, a možete i oko biljaka napraviti „zaštitni prostor“ od sode bikarbone tako što ćete je posuti direktno na zemljište.

5. Podmlađuje biljke

Soda bikarbona ima tu „čarobnu moć“ da podmladi biljke. Posle tretmana ovom supstancom, cveće će bujati i cvetati kao nikada ranije.

Sve što je potrebno da uradite je da napravite rastvor od jedne kašike sode bikarbone, jedne kašike morske soli i pet litara vode.

Ovim rastvorom zalivajte vaše biljke, cveće, žbunasto bilje, a rezultate ćete videti veoma brzo i bićete oduševljeni njima.

6. Ubija korov

Najveći neprijatelj zdravih i negovanih biljaka u bašti jeste korov koji sam niče i „guši“ posađene biljke, onemogućavajući ih da se pokažu u najlepšem svetlu. Korov možete uništiti sodom bikarbonom. Dobro ga zalijte vodom, pa onda na njega obilato pospite sodu bikarbonu.

Vodite računa da je ne stavljate direktno na biljke koje želite da sačuvate, jer ona može da sprži biljku, koju ne želite da izgubite, u korenu.

(Telegraf.rs)

Ne propustite