Pripremite ukusan banana tart!
Sastojci:
Za koru:
- 300 g brašna
- malo praška za pecivo
- 1 vanil-šećer
- prstohvat soli
- 3 jajeta
- 150 g putera
- 100 g šećera
- mlijeko po potrebi
Za fil:
- 1 pudinga od vanile
- 500 ml mlijeka
- 3 kašike šećera
- 3 banane
- kokos (za posipanje)
Priprema:
Kora:
1. Pomiješati brašno i prašak za pecivo u dubljoj činiji.
2. U sredini napraviti udubljenje, pa dodati šećer, vanil-šećer i prstohvat soli.
3. Zatim dodati jaja i malo mlijeka. Promiješati lagano varjačom.
4. Dodati komadiće putera, pa umijesiti prhko tijesto. Po potrebi dodati još mlijeka.
5. Tijesto uviti u providnu foliju i ostaviti ga da odstoji u frižideru sat vremena.
6. Nakon toga, razviti tijesto oklagijom između dva parčeta providne folije.
7. Staviti ga u kalup za tart i blago pritisnuti uz ivice. Dno izbockati viljuškom, a potom peći na 200°C dok ne porumeni.
Fil:
1. Za to vrijeme u 100 ml mleka razmutiti puding, a ostatak ostaviti da provri sa šećerom.
2. Dodati puding u ključalo mlijeko i miješati dok se ne zgusne.
Finalni postupak:
1. U prohlađenu pečenu koru sipati polovinu pudinga pa poredati dvije banane isječene na kolutove.
2. Zatim preliti ostatkom pudinga, pa dekorisati preostalom bananom i kokosom.
(pošaljirecept.rs/Foto: Torte i kolači)