Osvježavajući desert: Mus od jagode
Sastojci:
Za žuti fil:
- 2 žumanceta
- 3 kašike šećera
- 50 g bijele čokolade
- 1 vanil-šećer
- 1,5 dl slatke pavalke
- 5 g želatina
Za fil od jagode
- 250 g jagoda
- 4 kašike šećera
- 5 g želatina
- 1,5 dl slatke pavlake
Za dekoraciju:
- 150 g jagoda
- 3 kašike šećera
- 5 g želatina
Priprema:
Žuti fil:
1. U posudi sjediniti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom, pa kuhati na pari uz neprekidno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Dodati izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se ne rastopi.
2. U ohlađenu smjesu od žumanaca i čokolade dodati šlag od slatke pavlake i polako promješati.
3. Želatin preliti s dvije kašike hladne vode, promiješati i odmah dodati u fil, te dobro izmiješati varjačom.
Fil od jagoda:
1. Jagode izmiksati u blenderu, sjedintii ih sa šećerom i kratko prokuhati da 1/3 tečnosti uvri.
2. Želatin preliti s dvije kašike hladne vode i promiješati da nabubri pa dodati u toplu smjesu od jagoda.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, te dodati u ohlađeni fil od jagoda i promiješati.
Finalni postupak:
1. U staklene čaše najprije nanijeti fil od jagoda pa preko njega sipati žuti fil.
2. Preostale jagode za dekoraciju izmiksati i prokuhati sa šećerom. Dodati u njega nabubreo želatin i ostaviti da se prohladi.
3. Prohlađenu smesu razliti preko žutog fila i ostaviti da se stegne.
(Posaljirecept.rs)