Osvježavajući desert: Mus od jagode

Deserti
Osvježavajući desert: Mus od jagode
U posudi sjediniti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom, pa kuhati na pari uz neprekidno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Dodati izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se ne rastopi.

Sastojci:

Za žuti fil:

  • 2 žumanceta
  • 3 kašike šećera
  • 50 g bijele čokolade
  • 1 vanil-šećer
  • 1,5 dl slatke pavalke
  • 5 g želatina

Za fil od jagode

  • 250 g jagoda
  • 4 kašike šećera
  • 5 g želatina
  • 1,5 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 150 g jagoda
  • 3 kašike šećera
  • 5 g želatina

 

Priprema:

Žuti fil:

1. U posudi sjediniti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom, pa kuhati na pari uz neprekidno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Dodati izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se ne rastopi.
2. U ohlađenu smjesu od žumanaca i čokolade dodati šlag od slatke pavlake i polako promješati.
3. Želatin preliti s dvije kašike hladne vode, promiješati i odmah dodati u fil, te dobro izmiješati varjačom.

Fil od jagoda:

1. Jagode izmiksati u blenderu, sjedintii ih sa šećerom i kratko prokuhati da 1/3 tečnosti uvri.
2. Želatin preliti s dvije kašike hladne vode i promiješati da nabubri pa dodati u toplu smjesu od jagoda.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, te dodati u ohlađeni fil od jagoda i promiješati.

Finalni postupak:

1. U staklene čaše najprije nanijeti fil od jagoda pa preko njega sipati žuti fil.
2. Preostale jagode za dekoraciju izmiksati i prokuhati sa šećerom. Dodati u njega nabubreo želatin i ostaviti da se prohladi.
3. Prohlađenu smesu razliti preko žutog fila i ostaviti da se stegne.

(Posaljirecept.rs)

Ne propustite